Димитър Главчев: Разбира се, пак щях да изгоня Нинова. Щях да изгоня всеки един, който не спазва правилника за реда на НС

Подалият оставка председател на парламента Димитър Главчев заяви, че нито за момент не се е почувствал жертва, нито пък „похарчен” от ГЕРБ. Пред BTV той беше категоричен, че и днес би постъпил по същия начин, както в деня, в който изгони от пленарната зала лидера на БСП Корнелия Нинова. Разбира се, пак щях да изгоня Корнелия Нинова. Щях да изгоня всеки един народен представител, който не спазва правилника за реда в народното събрание. Ролята на председателя е тази – да съблюдава правилника“, каза още Главчев, коментирайки решението си да отстрани лидера на БСП от две заседания на парламента. Това стана и повод от левицата да се заканят, че няма да влизат в залата, докато Главчев не бъде отстранен. В крайна сметка Главчев реши да подаде оставка. „Всичко, което съм направил в тази поредица от събития, щях да го направя по същия начин”, увери той.

Главчев подчерта, че не е въпросът дали е Корнелия Нинова и би направил това с който и да е народен представител, който не спазва правилника на НС, тъй като ролята на председателя е да съблюдава правилника. „Какъв пример дават депутати, които коват законите, ако не ги спазват”, попита Главчев. „Говорихме и с премиера Бойко Борисов, като председател на партия обаче. На самото събиране на Председателския съвет той каза: Аз съм тук като лидер на партия, не като премиер. Не е оказвал никакво въздействие и от самото начало каза, че е там като лидер на партия. Нещо повече – обърна се към лидера на БСП г-жа Нинова и каза: „Може ли по някакъв друг начин да излезем от ситуацията, а не с оставката на председателя на Народното събрание?”. Нинова заяви категорично „Не”, отбеляза Главчев.

Той призна, че са говорили и с Борисов, и с Цветан Цветанов какво ще стане в единия и в другия случай. Председателят на НС трябва да осигурява реда в залата и да протичат нормално парламентарните заседания. Не мога да си сложа такава отговорност на раменете, че заради мен няма да влиза цяла парламентарна група”, посочи Главчев. Той подчерта, че оставката е личен акт и всеки човек решава за себе си как трябва да постъпи в определена ситуация. Депутатът от ГЕРБ изтъкна, че е останал в парламента, защото са му се обадили много избиратели с думите: „Остани, ние сме гласували за теб, не може да ни предадеш”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'