Държавата и ‘Емко’ се разбраха, връщат договорите с ‘Кинтекс’. Служителите отмениха протестите

Днес е хубав ден, жалко, че настъпи късно, трябваше да се срещнем по-рано с премиера Борисов. Държавата и военния завод се разбраха. „Емко“ получава обратно всички договори с „Кинтекс“, които им бяха отнети през лятото, стана ясно след среща между представители на оръжейната компания, икономическия министър Емил Караниколов и премиера Бойко Борисов. „Взе се най-правилното решение за нашата страна като цяло, което означава ние да запазим нашия имидж, на България, на външните пазари, да работим все така успешно, както сме работили досега и този еталон на сътрудничество между държавна и частна фирма да продължи да работи напред“, обяви след преговорите собственикът на завода Емилиян Гебрев.
Той посочи, че сътрудничеството ще продължи и занапред, но може би е добре, че се е стигнало дотук, за да се изчистят съществуващите неясноти. Гебрев благодари на Борисов за намесата и отчете като грешка от тяхна страна, че не са се обърнали по-рано към него. Гебрев уточни, че планираният за утре протест няма да се състои. До протестите на служителите се стигна, след като договорите на „Емко“ бяха дадени на ВМЗ-Сопот, защото лицензът за търговия на завода беше отнет. В края на миналата седмица стана ясно, че държавата връща лиценза за търговия на „Емко”.
Вчера Борисов се срещна с работници, участващи в протеста, които настояха да се срещнат лично с него. Той поиска ръководството на предприятието да се срещне с министъра на икономиката, за да изчистят спорните въпроси около сключените от „Емко“ договори. Премиерът Борисов припомни, че преди няколко години военните заводи нямаха работа, работниците стачкуваха за заплати, но сега положението се е променило. „Седнахме заедно с работниците от завода и с колегите от Кинтекс и намерихме решение. на нас са ни мили както държавните, така и частните предприятия. Не е имало рекет и натиск“, допълни Борисов. Той посочи, че вина за създалото се положение има и в трите страни- Гебрев, Караниколов и Кинтекс.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'