Даниел Митов: Полша ще пази небето ни и ще закриля България

България и Полша засилват военното сътрудничество

Двустранното сътрудничество и Срещата на върха на НАТО във Варшава бяха във фокуса на разговорите между министъра на външните работи Даниел Митов и полския му колега Витолд Вашчиковски, съобщиха от МВнР. Министър Митов приветства подписването на Споразумението за сътрудничество във военната област и Споразумението за логистична подкрепа на изтребителите МиГ-29, както и водените преговори за осъществяване на съвместна охрана на въздушната ни граница.
„С тях България и Полша потвърждават силната си политическа воля за засилено сътрудничество в областта на отбраната и дават своя принос за засилването на НАТО в Европа“, заяви министър Митов. Той благодари за последователната подкрепа на Полша за присъединяването на България към Шенгенското пространство.
Българският първи дипломат допълни, че страната ни оценява високо водещата роля на Полша в ЕС и Централна и Източна Европа. „Надяваме се, че сътрудничеството ни и в рамките на Вишеградската група ще се развива като неразделна част от усилията, насочени към основната цел: да направим ЕС по-проспериращ, по-сигурен и по-демократичен“, заяви министър Митов.
Двамата външни министри подчертаха, че България и Полша солидарно със своите съюзници ще посрещнат предизвикателствата, произтичащи от конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка. С общи усилия ще се стремим към ефикасно управление на миграционните потоци и ще оказваме подкрепа на страните от Западните Балкани да се справят с последиците от тях, обединиха се двамата външни министри – Митов и Вашчиковски.

Pan.bg

 

loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'