Данаил Кирилов: Не очаквам промяна в становището на депутатите. Ветото на президента ще бъде отхвърлено

Правната комисия в парламента ще разгледа на заседание тази сряда ветото на президента, наложено на антикорупционния закон. Това обяви председателят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) пред БНР.
Законът бе приет от депутатите в края на миналата година. Той подчерта, че заседанието на комисията е насрочено още преди началото на официалното пленарно време (парламентът започва работа на 11-и януари – бел.ред.). „Ще се придържаме към мотивите на президента. Те не са новост – в смисъл, че ветото не ни изненада. Спомняте си, че (намерението на държавния глава да наложи вето – бел. ред.) беше обявено дори докато течеше второто четене в пленарната зала. Очевидно е, че ще обсъждаме аргументите така, както са изложени в мотивите – впрочем те са абсолютно идентични с аргументите, които обсъждахме на второ четене на закона в комисия – това бяха аргументите на колегите от парламентарната група на “БСП за България“, заяви Кирилов.

Има политически мотиви, които са маскирани с правни аргументи. Иначе бих казал, че доминират правно-техническите съображения, но да не забравяме все пак, че Народното събрание е политически орган, коментира още Кирилов по отношение на мотивите на държавния глава, с които налага вето на антикорупционния закон. Председателят на правната комисия не очаква промяна в становището на депутатите и смята, че ветото ще бъде отхвърлено. Той припомни, че парламентарното мнозинство вече е изложило позицията си по отношение на аргументите, приведени от президента срещу закона:
„Смятаме, че нашите контрааргументи на тези твърдения са убедителни. След като имаме вето, е логично ние да представим нашите отговори, включително и ще задълбочим в голяма степен и аргументацията“, каза Кирилов. Той коментира и двата основни аргумента “против“ текстовете в закона – за това, че начинът, по който се конституира антикорупционният орган, може да го направи политически зависим и че се открива поле за злоупотреба със специални разузнавателни средства:

„Много органи създава Народното събрание – това, което гарантира обществения интерес е публичната процедура за подбор на кандидатите и тук подчертавам, че това е най-прозрачната процедура досега, която се практикува в подбора на кадри, които да заемат ръководни длъжности в държавни органи. Народното събрание е колективен орган, в който дори да има управляващи, дори да има мнозинство, което управлява, има и опозиция – точно дебатът и сблъсъкът между мнозинството и малцинството – опозицията, гарантира, че в тези процедури по подбор излизат на яве всички съществени качества и характеристики на отделните кандидати, така че да не се стигне до грешен, до неправилен избор“.

Това е един качествен, ефективен филтър, който според мен – пак казвам, в последните два парламента ние показахме, че може да действа ефективно. По отношение на използването на специални разузнавателни средства от антикорупционния орган Кирилов посочи, че тези данни, които са събрани със СРС и не се използват от прокуратурата се унищожават, каквито са изискванията на закона за СРС. Той припомни, че прилагането на тези средства става със санкцията на съда.
Данаил Кирилов посочи, че е възможно ветото да се обсъди още тази седмица и в комисия, и в пленарната зала на парламента. По отношение на вот на недоверие към кабинета, който БСП ще внесат, Кирилов посочи, че управляващите имат много аргументи и ще предложат отговори на твърденията на социалистите. Председателят на правната комисия каза, че на предстоящото си заседание тя ще обсъжда и казуса с удължаването на мораториума – за спиране на давността за придобиване на имоти частна държавна и общинска собственост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'