Да провокираш мечката: Учението Baltops 16 ще ескалира напрежението

Балтопс 16 е учението, което ще се проведе между 3 и 18 юни в Балтийския регион. Военноморският институт на САЩ публикува статия озаглавена „Огромно НАТО-вско военно учение ще прати ясен сигнал на Русия.“

Според тази статия през следващите дни в Балтопс 16 ще участват „6000 души, 45 бойни кораба и 60 самолета от 17 нации, включително САЩ, Германия, Холандия, Великобритания, както и Естония, Литва, Латвия, Дания и Полша, и дори страни, които не са членки на НАТО като Швеция и Финландия.“

Нещата се усложняват и влошават от факта, че НАТО – организация, която се финансира от джоба на американските и европейските данъкоплатци, ще позиционира ПРО щит в Румъния, което естествено ще създаде ненужно напрежение с Русия. Според CNN „САЩ започнаха изграждането на наземна ПРО система в Румъния по-рано миналия месец. Системата е предназначена за защита на Европа от държави като Иран и не е насочена срещу Москва, по твърдения на Вашингтон.“ Иран е заплаха за Европа? През 2014, когато журналисти попитаха Путин за ПРО системата, която щяла да се изгражда срещу иранската „заплаха“, Путин отговори по следния начин:

Този път идеята на Вашингтон да изгради ПРО система в Румъния, не е смешна на руското правителство. Путин предупреди европейските нации, че са „на мерника“, което ще рече, че Европа може да бъде поставена в ситуация да е по средата на конфликт между Русия и НАТО. Ройтерс предават изказване на Путин от срещата му с Ципрас в Атина:

„Ако досега румънците не знаеха какво е да си мишена, то днес ние ще бъдем принудени да предприемем определени действия, които да гарантират сигурността ни. “ Путин не пропусна и участието на Полша като каза „същият случай важи и за Полша.“ Полският министър на отбраната неотдавна обяви, че НАТО ще позиционира 4 батальона в Полша, Литва, Латвия и Естония срещу „руската заплаха“. Освен това Полша ще изгради една нова паравоенна структура с численост около 35 000 души, която да е насочена срещу „руската агресия“.

loading…

Европейските васали на Вашингтон са тръгнали по пътя на икономическа, политическа и социална криза, която може да ги унищожи. Санкциите на ЕС срещу Русия са само пример за това как земеделци, бизнесмени и хора на наемния труд страдат от безрасъдната политика на НАТО, САЩ и ЕС.

Създаването на ПРО в Румъния, както и действията на Полша и Прибалтийските републики, със сигурност ще досъсипят отношенията с Русия, които и без това са в най-ниската си точка след 1989. Русия вижда тези ходове като заплаха за сигурността си, а обкръжаването й от НАТО е безумен ход, който може да доведе до ескалация и пълномащабна война.

Корпорация РАНД признава, че НАТО не може да бие Русия

Русия е повече от готова за отблъскване на НАТО, чийто сили в региона няма да издържат повече от 3 дена, според тинк-танка Ранд Корпорейшън, който е базиран в Калифорния. Ранд Корпорейшън има за съветници не кои да е хора, а хора като Хенри Кисинджър, Донълд Ръмсфилд и Кондолиза Райз.

 

Това е част от статия, която беше публикувана скоро в globalresearch.ca. Превод и адаптация: Български Журналъ

Редакцията може и да не е съгласна със всичко в дадена статия.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'