Член на Ал-Нусра: „Американците са на наша страна!“ Вашингтон отрича и обвинява съюзниците си
Ал-Нусра е терористична групировка и САЩ никога няма да я поддържат, такова изявление даде Държавният департамент на Съединените щати. То идва в отговор на статия от немски вестник, в която се посочва, че Ал-Нусра има поддръжката на Вашингтон. Според говорителите на Белия дом, САЩ не въоръжават терористите, но „може би нашите съюзници го правят“.

ВИЖТЕ ОЩЕ: СИРИЯ РАЗПОЛАГА СЪС ЗАПИС НА РАЗГОВОР МЕЖДУ АМЕРИКАНСКИ ВОЕНЕН И ЧЛЕНОВЕ НА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА

В понеделник Кьолнер Щад Анцайгер публикува интервю с командир на Ал-Нусра от Сирия, който се представи като Абу ал-Ез. В интервюто Ал-Ез твърди, че съюзници на САЩ доставят на терористичната групировка танкове и артилерия.


„Американците са на наша страна“ заяви терористът.

САЩ твърдо отрекоха това твърдение, но намекнаха, че е възможно съюзниците им в региона, да подкрепят Ал-Нусра.

Говорителя на Държавния департамент Марк Тонър каза следното:

„Каквото и да казват, отговорът е твърдо не!“

Попитан защо САЩ не могат да убедят „умерената“ опозиция да се разграничи от Ал-Нусра, Тонер каза, че това е отговорност на самите бунтовници, а не на Съединените щати. Тонер обвини сирийското правителство и Башар Асад заради офанзивата в източната част на Алепо. Според него, ако сирийското правителство настоява на военното разрешаване на конфликта, то „има някои наши съюзници, които могат да се погрижат бунтовниците да са напълно готови за това“.


Това, което Тонер казва индиректно, беше казано в прав текст от Абу ал-Ез:

„Получаваме пари, муниции, леко стрелково оръжие, артилерия и танкове от Саудитска Арабия, Катар и Кувейт през Турция. “

ВИЖТЕ ОЩЕ: ОБАМА НАЛОЖИ ВЕТО НА ЗАКОНОПРОЕКТ, КОЙТО ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ СЪДИ САУДИТСКА АРАБИЯ ЗА 09/11

САУДИТСКА АРАБИЯ КУПУВА ОРЪЖИЕ ЗА МИЛИАРДИ ОТ САЩ

ТУРЦИЯ Е ПРОКСИ ИГРАЧ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

АЛ-НУСРА ДЕМОНТИРА СИРИЙСКА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА И Я ПРЕХВЪРЛИ В ТУРЦИЯ

Въпросът за подкрепата към Ал-Нусра беше повдигнат на извънредната сесия на Съвета по сигурността към ООН, от Виталий Чуркин:

„Те (Ал-Нусра, бел.ред) са въоръжени с танкове, бронетранспортьори, полева артилерия, гранатомети и противотанкови оръжия. Всичко това, те са получили, и все още получават, от щедри западни поддръжници, като се предполага, че САЩ си затварят очите. Искаме доказателство, че има воля за разграничаване на подкрепяните от САЩ бунтовници, от Ал-Нусра, а после да се унищожи Ал-Нусра и опозицията да се включи в политическият процес. В противен случай нашите подозрения, че всичко се прави за да бъде защитена Ал-Нусра, само ще нарастнат.“


В изявлението си от Държавният департамент отговориха, че очакват „сериозни отстъпки“ от Русия. Според американците една от тях би била да се преустанови дейността на руската и сирийската авиации.

По въпросът се изказа и Сергей Лавров, който каза:

„Искам да подчертая, че американците и техните западни съюзници желаят да отклонят вниманието това, което се случи в Дейр ез-Зор.“ *Лавров има предвид удара на американската авиация срещу сирийската армия в разгара на битката, която войниците на Асад водеха срещу терористите.  / Снимката е от интервюто на Кьолнер Щад Анцайгер, което бе проведено в покрайнините на Алепо

loading…


2 thoughts on “Член на Ал-Нусра: „Американците са на наша страна!“ Вашингтон отрича и обвинява съюзниците си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'