БВП на Китай нараства според очакванията
Брутния вътрешен продукт на Китай за третото тримесечие се е увеличил с 6,7% г/г, колкото бяха и прогнозите.
За второто тримесечие на 2016 числото бе същото, а за цялата настояща година растежа отново е 6,7%, според очакванията.

На тримесечна база икономиката на поднебесната империя е нараснала с 1,8%, отново според очакванията и колко предходните нива.

Тези данни поддържат растежа на китайската икономика в средата на целевия диапазон на правителството анонсиран по-рано през годината, между 6,5% и 7,0% ръст за цялата 2016. Това сигнализира желанието да се толерират по-бавни темпове на експанзия от 6,9% през 2015, а тя бе годината с най-слаб ръст от почти четвърт век.

Cgina-GDP

Опасенията идват от това, че темповете могат да се забавят още поради опитите на властите да охладят жилищния пазар. Сектор, който традиционно е мотор на втората най-голяма икономика в света. За 2016 година(до септември) инвестициите в недвижими имоти нарастват с 7,1%.

Два други критични сектори за растежа като сектора на услугите и инвестициите в инфраструктура бележат ръст от съответно 7,6% и 19,4% за същия период.

Инвестициите във фиксирани активи през септември също бележат ръст колкото прогнозирания от 8,2% и при 8,1% за август. Това е 16 годишно дъно за показателя, което се достига за първи път от девет месеца.

Индустриалното производство на Китай за месец септември обаче нараства с по-бавни темпове от очакваните, само 6,1% при предполагаем ръст от 6,4% и 6,3% за месец август.
Продажбите на дребно за септември в поднебесната империя бележат ръст от 10,7%, малко над прогнозираните 10,6%, които бяха и през август.

Според анализатори трите основни двигателя на китайската икономика се движат в различни посоки. Износът и инвестициите показват признаци на слабост през последния месец, докато потреблението допринася повече към ръста на БВП.

Износът намалява с 10% през септември, което е най-големият спад от фверуари насам, което вероятно се дължи на слабото търсене в Китай и в чужбина.

От китайското статистическо бюро завяват, че икономиката несъмнено се намира в стабилно състояние и виждат положителни знаци. Според тях заетостта е над очакванията и приноса на потреблението към икономиката нараства.

Източник: fxtrading.bgВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'