Business Insider: Ето с какво руските танкове превъзхождат американските
Ахилесовата пета на американските танкове, в частност на основния боен танк М1 «Абрамс», е системата за активна защита, пише Business Insider.
Според неотдавна публикувания доклад на изследователния отдел към конгреса на САЩ, на бойното поле в Сирия присъстват минимум осем различни противотанкови ракетни комплекси. Най-опасните от тях са руските комплекси.
Наблюдението на аналитиците е актуално за намиращите се в Сирия американски военни съветници и инструктори: американската армия се нуждае от модернизация на системата за танкова защита. В този ред на мисли, при танка «Абрамс» липсва система за динамическа защита, отбелязва изданието.

Освен това, много е трудно да се снабди с активна защита въоръжението на Сухопътните войски и Корпуса на морската пехота на САЩ, добавя изданието.

 

Дори ако американците са решили да купят и вкарат във въоръжение проверените в боевете израелски системи «Трофи», това не би решило всичките им проблеми.

 

Морските пехотинци се нуждаят от активни защита, която да се разположи на корабите. Трудността се заключава в това, че радарите и сензорите, използвани от системите за моментално откриване и унищожаване на целите, няма да бъдат съвместими помежду си.

 

Нещо повече, системите за активна защита работят в милисекундния диапазон, със скорости, недостъпни за човека, затова те трябва да бъдат автоматизирани, което повишава рисковете от нанасянето на съпътстваща вреда за персонала, се казва в статията.

 

На свой ред руските танкове, които са на платформа «Армата» притежават подобни системи, които вече доказаха своята ефективност.

 

За да запазят «асиметричното си предимство», САЩ трябва да решат въпроса за защитата на своята бронирана техника, завършва Business Insider, цитиран от News-Front.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'