БСП обвиниха ГЕРБ за обезщетението, което ще плащаме за АЕЦ „Белене“, ГЕРБ обвиниха БСП

„БСП лява България“ и ГЕРБ си размениха обвинения в парламента за дължимите 550 млн. евро за АЕЦ „Белене“.
Вчера стана ясно, че българската Национална електрическа компания е осъдена от Арбитражен съд да плати 620 милиона евро на руското дружество „Атомстройекспорт“ заради спрения проект за АЕЦ „Белене“.Според първите изявления на българската страна НЕК дължи 550 млн. евро за поръчаното през 2008 г. и произведено оборудване.

От левицата обявиха, че от вчера всички българи сме по-бедни с един милиард и 200 милиона лева заради решението на Арбитражният съд и обвиниха правителството на Бойко Борисов за спирането на строителството на централата.

В момента плащаме Вашата сметка, отговориха от ГЕРБ и на свой ред упрекнаха БСП в недалновидна политика, предаде БТА, цитирана от dir.bg.

Арбитражният съд осъди България да плаща тези пари заради недалновидната, непрофесионалната, безотговорната политика, която провеждаше правителството на Бойко Борисов, независимо от това дали носи номер 1 или 2, заяви Таско Ерменков в декларация от името на ПГ на „БСП лява България“.
Той отбеляза, че арбитражът е постановил ежедневна лихва от 350 хиляди лева, считано от вземането на решението до изплащане на сумата.

Според БСП всички, съпричастни към решението за прекратяване на проекта за строителството на АЕЦ „Белене“, би трябвало да бъдат задължени да заплатят този огромен дълг.

Ерменков посочи, че управляващите лъжат, твърдейки че страната ни е сполучила с решението на арбитража, защото е само за 1,2 млрд. лева.

Ако не бяхте спрели този проект, нямаше да се налага да плащаме тези пари и да говорите за площадката на АЕЦ „Белене“ като за загробени пари, а щяхме да имаме една от най-модерните атомни централи, коментира Ерменков.
По думите му управлението на ГЕРБ се е превърнало в унищожително природно бедствие.

Време е това правителство да си ходи по живо, по-здраво, защото иначе рискува февруари 2013 г. да му се стори розов детски сън, добави Ерменков.

В отговор председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ) посочи, че недалновидна политика е да си измислиш един проект, от който нямаш нужда, но се опитваш да задоволиш геостратегически мераци на някои държави, да го стартираш и 2008 г. да разбереш, че е обречен на неуспех. Той отбеляза, че проектът струва 10,35 млрд. евро и България е трябвало да осигури 5 млрд. евро.

Добрев припомни, че през 2008 г. стратегическият инвеститор германската компания РВЕ пише редица писма на НЕК, в които пита къде е българската половина от парите за централата.

НЕК не отговаря. Изпълнителният директор тогава пише писмо на министъра на енергетиката и му казва, че РВЕ се отказват от проекта, защото ние не можем да осигурим парите и не сме платили аванса„, отбеляза Делян Добрев.

По думите му изпълнителният директор на НЕК предупреждава, че е най-добре да не плащаме аванса по Споразумение 5, защото това ще стартира изпълнението на документа.

Двадесет дни по-късно тогавашният министър на енергетиката внася решение на Министерския съвет, с което от бюджета вади 300 млн. лева, за да ги даде на Българския енергиен холдинг, за да платят същите тези пари, които не е трябвало да бъдат плащани, отбеляза Добрев.

Ако тези 300 млн. лева не бяха платени, днес нямаше да имаме арбитраж, коментира той.

Въпреки че сте знаели, че няма стратегически инвеститор и сте знаели, че този проект не може да бъде финансиран от НЕК, вие сте превели аванса и сте обрекли държавата да плаща парите, които плати в следващите няколко години, обвини Добрев представителите на БСП.

Той отбеляза, че това писмо е заведено в Министерството на енергетика, но е било унищожено.

„Решили сте да си купите кола, обаче сте си поръчали двигателя и нямате пари дори него да платите“, коментира той.

По думите му тези 550 млн. евро са неплатени фактури от 2009 до 2012 г. и произведено оборудване към изтичане на срока на споразумението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'