БСП: Даваме 24 часа на министър Ивайло Московски да освободи ръководството на БДЖ, ако не го направи – ще искаме неговата оставка

Даваме 24 часа на министър Ивайло Московски да освободи ръководството на БДЖ, ако не го направи – ще искаме неговата оставка. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Даваме 24 часа срок на министъра на транспорта да освободи цялото ръководство на БДЖ. Това го искахме и преди две години. Той не го направи и каза, че държи на ръководството и застава зад него. Ако г-н Московски продължава да държи на него, ако не го освободи – утре ще поискаме неговата оставка“, коментира Свиленски.

Той разкри, че в 21 век служители са заплашвани с думите: „Мъртъв си“. „Представяте ли си каква наглост имат служители към подчинените си“. Свиленски поиска още Сметната палата да влезе да направи одит в БДЖ. „Искаме инспекция по труда да провери работното време на машинистите?“, попита Свиленски. Той поясни, че всички тези сигнали ще бъдат заведени надлежно по институциите.

По думите на Свиленски футболен отбор не е имало в предишните правителства, а такъв е бил назначен едва във втория кабинет на ГЕРБ. Депутатът заяви, че от БСП отдавна са разкрили за работещите на щат в БДЖ футболисти и скъпата поддръжка на футболния отбор. Той отправил питане до министър Ивайло Московски през 2016 г. „Тогава той заяви, че не знаел и ще провери. Но ето, че от тогава са минали 2 години и няма как да каже, че не е знаел. Имаше достатъчно време да се вдигне на крака това дружество“, заяви Свиленски.

Депутатът от БСП разкри и новината, че преди 15 минути шеф в ДАИ е бил уволнен, след като е алармирал за корупция и продажба на шофьорски книжки. „Сезирал съм изпълнителния директор за куп нарушения. Писах сигнали и до прокуратурата и чакам отговор. Вместо да се вземат мерки обаче министър Московски ме уволни. Първо искаха от мен да си подам сам оставката, но аз отказах и ето, че сега ме уволниха. Това е ясен сигнал, че не искат да се борят с корупцията. След като ме уволняват, само заради това, че подавам сигнали за нередностите“, коментира уволненият Димитров.

От БСП поискаха оставката на зам.-министъра Ангел Попов заради уволнението на шефа в ДАИ.
„Той е разкрил корупцията, има арестувани, има следствие и е доказано, че е подал верни сигнали за корупция. Вместо да бъде награден, той е уволнен. Докато служители с повдигнати обвинения, продължават да работят и не са уволнени“, заяви още Свиленски.

Кънчо Димитров е освободен от ръководството на ДАИ, беше обявено на пресконференцията. Според него това се дължи на многобройните сигнали, които е подал срещу купуването на шофьорски книжки. „Книжки се даваха на хора, които са неграмотни. Подал съм сигнали до прокуратурата. Аз не съм спирал и няма да спра да се боря с корупцията, която съществува“, увери той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'