Брюксел ще плаща за трайното заселване на мигранти в западащи български общини
Все още не е ясно кои са пилотните общини, които ще работят по европроект за трайна интеграция на бежанци у нас. Това разкри изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова пред БНР.

ВИЖТЕ ОЩЕ: БОЖИДАР ДИМИТРОВ – ПРЕДАТЕЛСТВО Е ДА СЕ ЗАСЕЛВАТ БЕЖАНЦИ В БЪЛГАРСКИ СЕЛА

Тя обясни, че не става дума за временни лагери и настаняване на големи групи хора, а за възлагане на нови ангажименти на общините при интерес на бежанци за трайно заселване у нас на семеен принцип.

ВИЖТЕ ОЩЕ – ООН: НЕ НИ ХАРЕСВА МИГРАНТСКАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ

Не става дума за масова миграция, а за последващ етап, който сега се поема от структури на БЧК и НПО, но по нормативните документи тази роля вече ще бъде поета от общините, допълни Чавдарова.


Очаква се това да бъдат общини, които са заявили интерес и които имат по-тежки демографски характеристики. Те ще трябва да уредят и поемат битовото устройване на заселващите се – намиране на подходящи жилища, на детски градини и училища за децата, записване при личен лекар, регистриране в съответните структури на Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане.

„Няма да се отиде към общини с изчерпан капацитет на социалната инфраструктура, а към общини, които вследствие на демографски тенденции разполагат със свободна такава, за да не се почувства местната общност нито ощетена, нито изместена от когото и да е“, изтъкна Чавдарова.

Готовността и намеренията на общините са за семеен тип миграция, която ще оживи района, ще осигури разнообразие на работна ръка и ще създаде перспектива за обезлюдени райони, подчерта Гинка Чавдарова.loading…


5 thoughts on “Брюксел ще плаща за трайното заселване на мигранти в западащи български общини

 • 27.09.2016 at 19:12
  Permalink

  Защо няма референдум по този въпрос. Аз мисля, че това е национално предателство.

  Reply
  • 28.09.2016 at 17:19
   Permalink

   Няма референдум, щото за тях мнението на държавата няма значение. Имат значение само заповедите, които им дават от улица Козяк или по телефона от Германия. Партиите в България си изпяха песента, но идва момента за истински народен съд. Подозирам, че много от тези „управлявали“ страната през последните 27 години, ще отидат директно в пъкъла от площад Народно Събрание.

   Reply
 • Pingback: Готвят страшна съдба за България - ще се превърнем в колония за мигрантите - Български журналъ

 • Pingback: Ген.Радев смята за безумие изграждането на бежански центрове в страна с демографска криза - Български журналъ

 • 26.09.2016 at 18:18
  Permalink

  „Готовността и намеренията на общините са за семеен тип миграция, която ще оживи района, ще осигури разнообразие на работна ръка и ще създаде перспектива за обезлюдени райони“
  А защо тези райони бяха обезлюдени?
  Дали не бяха напуснати от наличната квалифицирана работна ръка поради масово закриване на производства?
  И как този семеен тип миграция ще оживи районите с еднообразието на нискоквалифицирана работна ръка/, защото западът няма да ни препрати висококвалифицирани специалисти/?
  И каква работа ще им бъде предложена на тези изстрадали хора в райони с 10 -11% безработица?

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'