Брюксел срещу Варшава: ЕС няма да толерира прояви на непокорност

Опитите на Брюксел да „вразуми“ Полша заради „липсата на демократични ценности завършиха с равен за двете страни. Все пак Брюксел има още няколко карти в ръкавите си, пише списание Политико.

Относно спора, който възникна между Варшава и Брюксел, за реформите в Конституционния съд на Полша, брюкселски ежедневник написа, че и двете страни са се окопали, а шансовете за разрешаване на проблема намаляват.

Въпреки че малцина смятат, че ЕС ще наложи санкции на Полша, все пак мнозина са тези сред европейския елит, които призовават Брюксел да приложи натиск и да изолира Полша, която нарушава фундаменталните принципи на ЕС, пише Политико.


В същото време опита на Комисията да заплаши Полша, че ако не „влезне в правия път“ ще получи червен картон от Брюксел и предложение за санкционен режим срещу страната, се провали. Полските политици реагираха мигновенно и казаха, че Брюксел се меси във вътрешните дела на Полша, което накара ЕК да отстъпи от позицията си и да даде повече време на Полша.

Протест срещу полското правителство
Протест срещу полското правителство

По-рано тази седмица вицепрезидента на ЕК Франс Тимерманс каза на полския премиер Беата Шидло, че „напълно се съгласява с полския премиер, когато тя казва, че това е полски проблем, на който трябва да се намери полско решение.“ Преди това полската премиерка каза пред парламента, че „не Полша има проблем с ЕК, а ЕК има проблем с Полша.“

Междувременно няколко дипломати, които дадоха интервюта за Политико казаха, че ЕС трябва да реагира бързо, ефективно и безпощадно срещу полският популизъм, като добавиха, че Брюксел има много козове в ръкавите си, включително и възможността да бъдат спряни еврофондовете.
Вивиан Рединг каза за един брюкселски вестник следното:

„Ние няма да оставим завоя на Варшава към авторитаризма, без отговор. Това няма общо с намеса във вътрешните дела на Полша, но ако тя не действа, както се очаква от нея, то това засяга всички нас.“

Евроскептични католически активисти застанаха с кръстове срещу анти-правителствените протести
Евроскептични католически активисти застанаха с кръстове срещу анти-правителствените протести

Според Алейн Ламасур, който е евродепутат, Полша е пример за държава, която е паднала под тиранията на радикална партия, живееща от и чрез омраза, ксенофобия и хорските страхове.


„14-те милиарда евро, които ЕС дава на Полша за субсидиране на земеделието, финансовия сектор, минното дело и енергетиката, могат да бъдат нашият коз срещу поляците. Съюзниците ни отвъд океана също могат да помогнат и да намекнат тези неща на полските политици, на следващата среща на НАТО във Варшава. Ако ЕК, ЕП и Обама говорят в един глас, то нещата ще се развият позитивно и Полша ще попадне в една прогресивна изолация, която ще я принуди да смени правителството си“ каза Алейн Ламасур.

Според пожелал анонимност европейски дипломат, ЕК може да „смаже поляците“ чрез евросубсидиите. Той не казва колко могат от Комисията да ги орежат, но твърди, че ЕК може да направи това напълно самостоятелно, без да се съобразява с нищо. Според него това ще докара на Полша загуби за милиарди, а тежкият икономически натиск ще я принуди да се съобразява с европейските ценности.Освен това в кулоарите на ЕП се говори, че Полша може да загуби правото си на глас в Съвета на ЕС.

От другата страна на барикадата, един полски политик каза за списание Политико следното:

„Не действат умно. Колкото повече натиск налагат, толкова по-трудно ще е за полското правителство да направи отстъпки. Всичко би могло да се реши по лесен и диалогичен начин. Притеснявам се, че действията на ЕК ще удължат спора, а от това ще спечели само евроскептицизма.“

Очаква се

 

loading…


One thought on “Брюксел срещу Варшава: ЕС няма да толерира прояви на непокорност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'