Британското правителство загуби обжалаването във върховния съд: Брекзит все пак ще бъде подложен на гласуване от парламента
Британският върховен съд реши, че активирането на член 50(начало на Брекзит) трябва да бъде подложено на гласуване от парламента.

Решението е взето с мнозинство 8-3 и означава, че Брекзитът не може да се случи без одобрението на парламемнта. Британското правителство трябва да внесе законопроект, който да бъде гласуван в парламента.
Съдът реши, че не е необходимо съгласието на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия за задействането на член 50.

Решението е точно това, което се очакваше. Сега премиера Тереза Мей, трябва да изготви законопроект, който да бъде подложен на вот от страна на парламента. Положително за Мей е, че тя не трябва да се вслуша в мнението на регионите Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Това вече бе анонсирано от Мей по време на речта и миналата седмица, когато заяви, че финалното Брекзит  споразумение ще бъде гласувано в парламента.

Основните партии вече заявиха, че ще подкрепят активирането на член 50, но може да се очаква обичайната размяна на реплики и обвинения преди това да се случи.

Във времето, в което решението на върховният съд бе обявено, GBP първо леко поскъпна, което бе последвано от рязък спад, но в момента GBP се възстановява.

„Кабелът“ се  тъгува на нива от  1,2491 или с 0,32% надолу за деня.

fxtrading.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'