Божидар Димитров взе решение: НИМ ще възстанови паметника на Каймак-Чалан
В НИМ е взето решение на директорски съвет за възстановяване не българския военен паметник на Каймак-Чалан, заяви професор Божидар Димитров.

„Националният исторически музей има голям опит във възстановяване на военни гробища и паметници в Македония, досега сме реставрирали над 10“, посочи директорът на Националния исторически музей пред Агенция „Фокус“.

Той уточни, че възстановените гробища и паметници са в Ново село, Струмишко, в Мало Чичево, Прилепско, в село Беранци, Битолско и в село Дреново, Гевгелийско.

ВИЖТЕ ОЩЕ: НА ДНЕШНАТА ДАТА ДОБРИЧ Е ОСВОБОДЕН ОТ РУМЪНСКА ОКУПАЦИЯ

Проф. Димитров допълни, че ще бъде възстановено и военното гробище на 8-ми Приморски полк в село Хума, което е обект на вандалщина, но е почти цяло.

„Там също с чук са строшени имената на загиналите български войници, а пирамидите са останали“, обясни той.

Професорът допълни, че освен военният паметник на Каймак-Чалан и военното гробище в село Хума НИМ е взел решение и за възстановяване на паметника на полковник Каварналиев край Дойран.

„Особено интересна е съдбата на паметника на полковника. НИМ го беше възстановил и две години стоя в двора на музея, тъй като македонското правителство не позволи поставянето му под предлог, че полковник Каварналиев не бил войник, а висш офицер. Не позволи да го поставим там, защото висшите офицери определяли завоевателната политика на България“, посочи той.

„Поверих го на община Шумен и в момента е монтиран на един площад до Томбул джамия“, обясни Божидар Димитров.

Сега ще го възстановим отново. Надявам се, че македонското правителство след случая с разбиването на плочата ще бъде по-благосклонно този път към идеята да се възстанови паметника на полковник Каварналиев край Дойран“, коментира той и поясни, че средствата ще бъдат събрани от дарения.

Освен десетте военни гробища и паметника, които е възстановил в Македония, НИМ е възстановил два паметника и в Сърбия, а също така и над 15 паметника на територията на България.
loading…


2 thoughts on “Божидар Димитров взе решение: НИМ ще възстанови паметника на Каймак-Чалан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'