Бойко реже ленти в Узбекистан

Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът на Узбекистан Гуломжон Ибрахимов откриха завод за рециклиране на масла.
Това е съвместна инвестиция на българската компания „Приста Ойл” и държавното узбекистанско предприятие „Узнефтепродукт”, съобщиха от правителствената информационна служба.

Церемонията постави началото на 20-ата международна конференция и изложба „Нефт и газ в Узбекистан”. Юбилейното издание на форума се провежда в столицата Ташкент и в него участват над 200 компании от 26 държави.

Българо-узбекското предприятие се намира в гр. Ангрен и откриването се състоя чрез телемост.

„Дори и днес сме свидетели на иновация – вместо да пътуваме до завода, успяхме чрез видеовръзка да свържем днешната конференция с една българо-узбекска инвестиция в областта на енергийната ефективност, която води до опазване на околната среда, отработване и производство на нефтопродукти и разкриване на работни места„, коментира министър-председателят.

Високотехнологичното предприятие, в което са вложени 15 млн. долара, ще преработва годишно 43 хил. тона отработени масла и ще произвежда 30 хил. тона базови масла.

Борисов изрази благодарност към президента Ислам Каримов за условията, които страната създава за развитие на двустранните икономически връзки.

„В България гледаме на Узбекистан като на наш стар приятел с възможности за сътрудничество не само в енергетиката, а също в земеделието, в туризма и като на мост към Централна Азия. Смятам, че отношенията ни са пример за добро сътрудничество и приятелство в толкова сложния свят, който ни заобикаля, и се надявам, че започва нов етап, който да стимулира бизнесконтактите между двете страни”, каза министър-председателят.

По-късно днес той ще проведе среща с президента Ислам Каримов, като основна тема в него ще бъдат възможностите за развитие на търговско-икономическите отношения на България и Узбекистан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'