Бойко Борисов пред ЕП: Ще положа всички усилия Истанбулската конвенция да мине в българския парламент

Ще положа всички усилия Истанбулската конвенция да мине в българския парламент“.Това увери министър-председателят на Бойко Борисов по време на изслушването си пред ЕП в Страсбург при представяне на приоритетите на българското европредседателство. Това е първата категорична позиция на премиера по повод скандалния документ, който взриви обществото. Позицията му стана известна в отговор на въпрос на Елена Валенсиано, която го призова от името на социалистите в ЕП и жените в Европа да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция. „Именно БСП взе решение да не я подкрепи в парламента, отвърна премиерът и обеща: Ще положа всички усилия да мине (Конвенцията) в парламента. Насилието над жени и деца е чудовищно в цяла Европа“, аргументира се той, но не даде разяснение пред евродепутатите, че текстът на документа се приема нееднозначно от българското общество.

Борисов бе атакуван за корупцията в България. „Имате възможност да излъскате своя имидж и имиджа на страната като се заемете с борбата с корупцията“, заяви Ска Келер от зелените в ЕП.
„Както сме се заели сега, до 2-3 години ще се справим и то ще се справим добре“, отвърна ѝ Борисов. „Корупция има навсякъде и водим огромна битка. Избиран съм 11 пъти като победител на избори в България. Не съм виновен, че ги спечелих тези избори. София имаше криза с боклука, когато станах кмет. Нямаше завод, нямаше внищо. Сега София след Цюрих е най-добре организираната система. В същото време, ако има такава корупция, каквато казвате, ще има ли ръст на икономиката и инвестиции. Как ще ни избират все нас на първо място, попита Борисов. – Както сме се заели сега, до 2-3 години ще се справим и то добре, увери той. Моля ви, тези наши приятели, които протестират, ми бяха коалиционни партньори (визира Реформаторския блок – б.р.). Разделиха се на три партии с три вожда. Те са нашият най-естествен партньор. Не съм виновен, че спечелих изборите. Социалистите проведоха изборите и ние победихме“, отговори на атаките Борисов.

Ска Келер от „Зелените“ го нападна и за екопротестите, и за корупцията, подчертавайки изводите от годишните мониторингови доклади:„Председателството е повод да се хвърли светлина върху страната. Има хиляди по улиците, които демонстрират в защита на Пирин. Много протестират срещу корупцията и едно решение за изграждането на ски курорт и незаконна сеч. Район защитен по силата на правото на ЕС. Зачитането на върховенството на закона е важно в ЕС. Председателството трябва да даде добър пример. Минаха 11 години от вашето членство. Прочетохме 11 доклада по темата корупция. Все още България е страната с най-много корупция в ЕС. Много от мерките са контрапродуктивни. Последният закон казва, че хората, които подават сигнали, са изправени пред опасността от наказателно преследване. Има проблем и с въздействието върху медиите от страна на тъмни кръгове. ЕК няма как да пренебрегне тези факти. Трябва да се заемет с борбата с корлупцията. Кажете как да ви помогнем“, обърна се тя към Борисов. Тя цитира и текстове от приетия миналата седмица антикорупционен закон, подертавайки, че ръководстнвото на закона ще се избира от тези, които законът трябва да преследва.

В отговор на критиките за Пирин, премиерът заяви категорично, че е готов да се подпише пред евродепутатката, че в Банско няма да бъде построена и една керемида извън втория лифт.
„Аз самият съм зелен човек. Опазването на природата е в огромна степен защитена от нашето правителство. Преди десетина дена се срещнах с природозащитните организации. Спирал съм проекти с години, за да се излюпят щъркелчета. Министрите съм карал да пренасят лично блатни кокичета, за да не ги стъпче валяк. Всичките ни проекти са с тунели за мечки, вълци и костенурки. Това, което са ви казали, не е вярно. Искам да гарантирам, става въпрос за втори лифт. Един единствен лифт на курорта Банско. Сега има само един и туристите чакат на опашка с часове. Става въпрос само за втори лифт. Сега тези хиляди се качват по път с автомобилите си в планината. За да вървят автомобилите, го осоляваме непрекъснато и десетки дървета около него загиват. Не само няма да се допусне незаконна сеч. България е първа в Европа по нови гори и единствена разширява горите си. Кой инвеститор ще даде да му отсекат боровете? Една керемида повече няма да се сложи там!“, отговори Борисов на Ска Келер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'