Босна отново подаде иск срещу Сърбия в Хага
Председателят на Президиума на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович заяви, че страната му възнамерява да подаде нов иск пред Международния съд на ООН в Хага срещу Сърбия по обвинение за геноцид по време на войните между 1992 и 1995 г., предаде рускоезичната редакция на Deutsche Welle, цитирана от Пик.

БиХ възнамерява да обжалва решението на Хагския трибунал от 2007 г., в което Сърбия бе призната за невинна в геноцида срещу мюсюлманите, извършени от босненските сърби в Сребреница през юли 1995 г. При това убийството на 8000 мюсюлмани в Сребреница бе признато за геноцид.
Тогава съдът постанови, че Сърбия, която е снабдявала босненските сърби с оръжие и войници, не е предприела нищо, за да предотврати кръвопролитията. Трибуналът в Хага позволява нови искови 10 години след първата присъда, ако дотогава бъдат събрани нови доказателства.

Решението на Изетбегович е критикувано от политиците – босненски сърби. По-рано те предупредиха, че ще блокират дейността на държавните органи в страната, ако искът бъде подаден. Тази седмица депутатите-босненски сърби парализираха дейността на боснеския парламент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'