Борисов:БСП се крият зад ген.Радев, а ако ние издигнем ген.Попов?

БСП се крие зад генерали, а ген. Румен Радев явно ме е излъгал – с тези думи премиерът коментира оставката на началника на ВВС, номиниран за кандидат-президент.

Вчера командващият Военновъздушните сили подаде оставка с официален мотив, че е навършил години за пенсия. Стана ясно обаче, че той се обявил против чужди самолети да участват в охраната на въздушното ни пространство.

В същото време ген. Радев е една от основните номинации в БСП за кандидат-президент.

Днес Бойко Борисов коментира пред журналисти в авиобаза „Граф Игнатиево“ действията на генерала, като припомни, че в края на миналата година, когато той за първи път подаде оставка, я оттегли след разговор между двамата. Според премиера тогава е бил подведен от Радев, който му дал дума, че няма нищо общо с политиката.

„Министър Ненчев ме предупреди, че Радев е по-скоро политическа фигура, но аз не го послушах, за съжаление. Мога да му пожелая приятен път на генерал Радев, приятна игра, изглежда, че ме е излъгал, но мен който ме е излъгал веднъж, не ме лъже втори път”, каза премиерът, цитиран от в. „24 часа“ и местния сайт „Трафикнюз“.

По думите му Радев е трябвало да си подаде оставка, когато беше приватизиран авиоремонтният завод „Авионамс” в Граф Игнатиево, който сега отново става 100% държавен.

„Тогава щях да оценя постъпката му като изключително мъжка и генералска. Kато летец трябваше да знае, че двигателите на самолетите ще се ремонтират в Полша. Тогава трябваше да си хвърли оставката, а не сега”, каза премиерът.

Той изрази съжаление, че 125-годишна партия, като БСП, е стигнала дотам, че да няма един партиен член, който да издигне за кандидат, а се крие зад генерали, предаде „Фокус“.

„А какво ще стане, ако ние издигнем ген. Константин Попов (началникът на отбраната – б.р.) – ще разделяме армията ли?”, попита премиерът.

По думите му всяка партия трябва да издига партийни кандидатури, а не да се крие зад артисти, генерали и други.

Военният министър Николай Ненчев пък нарече „срамно“ това, че оставката на генерала съвпада с номинацията му за кандидат на БСП.

„Единственият мотив, който е изложен там, е несъгласие с промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили, с която позволяваме и други съюзни държави съвместно с нас да извършват охрана на въздушното пространство. Несъгласие с решение на Народното събрание, което лично мен ме плаши, всеки български гражданин трябва да приема законодателството такова, каквото е“, добави министърът.

Недопустимо е, ако мотивите за оставката на ген. Радев са политически, коментира по-рано и адмирал Пламен Манушев, депутат от ГЕРБ и бивш командващ Военноморските сили.

„Много са координирани действията на ген. Радев с тези на БСП. Радвам се, че от БСП оценяват високо българските офицери и генерали, но не приемам политическите партии да си търсят кандидати по този начин“, каза той.

В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова се разграничи от изявлнеия, че оставката на шефа на ВВС е заради евентуалната му кандидатура за президент. Четох мотивите му и виждам, че те не са свързани с номинациите, каза тя.

Нинова заяви още, че изглежда много вероятно самият Борисов да се кандидатира за президент, но самата тя категорично няма да го направи. Сигурна е обаче, че БСП ще стигне до балотаж и смята, че на него биха се справили дори по-лесно срещу самия лидер на ГЕРБ, отколкото срещу друг кандидат.loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'