Борисов в Истанбул: Имаме ангажимент да разрешим световните конфликти

Еективното използване на средствата за хуманитарните дейности придобива решаващо значение, но оказването на помощ не може да замести политическите решения.
През последните години сме изправени пред безпрецедентни по брой, мащаб и продължителност хуманитарни кризи и бедствия, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред участниците в Световната среща на най-високо ниво по хуманитарните въпроси, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

На първия по рода си форум, който се провежда в Истанбул, премиерът потвърди ангажимента на България към усилията на глобално и регионално ниво, насочени към превенция и разрешаване на съществуващите конфликти, както и за създаване на условия за недопускане на тяхното възобновяване.

Борисов посочи, че като настоящ председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа държавата ни е предложила конкретни инициативи за укрепването на сигурността, стабилността и устойчивото развитие на нашия регион.

Премиерът отбеляза и, че страната ни вече изпълни ангажиментите, поети по време на международната конференция „Подкрепа за Сирия и региона“, която се проведе през февруари в Лондон.

Министър-председателят оцени високо доклада на генералния секретар на ООН и заяви политически ангажимент за постигане на значителен напредък по петте основни отговорности от т. нар. Дневен ред за човечност.

Премиерът Борисов допълни, че страната ни ще продължи да участва в усилията на Европейския съюз за подпомагане на най-силно нуждаещите се от помощ.

„Ще се стремим към увеличаване на финансовия принос към хуманитарните организации от системата на ООН, както и към механизмите и инструментите на ЕС“, заяви пред делегатите на форума министър-председателят.

Той обяви, че България се присъединява към Декларацията на група държави-членки, в която се потвърждават нормите на международното хуманитарно право и се настоява за тяхното стриктно и безусловно спазване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'