Борисов: Когато лидерът на социалистите и председател на европарламента ме помоли, аз върнах партията веднага в парламента

Въпреки провокациите председателят на парламента Димитър Главчев не трябваше да си изпуска нервите, заяви премиерът Бойко Борисов. Така той коментира искането на БСП за оставка на Главчев и ултиматума, който поставиха – докато тя не стане факт, да не участват в парламентарните заседания. Така левицата отвърна, след като вчера шефът на Народното събрание изгони от заседание лидерът им Корнелия Нинова и депутата Антон Кутев. Пред журналисти Борисов разказа: „Историята се повтаря, само преди две години, когато г-жа Нинова и БСП бяха мандатоносител, ГЕРБ излезе от парламента. Тогава дойде Мартин Шулц (по това време председател на Европарламента и лидер на групата на европейските социалисти – б.р.) и ми каза: „Бойко, няма нищо по-лошо от политиката на празния стол. Ние, като социалисти, считаме, че е редно да се върнеш в парламента, защото сте прогнозируема, европейска партия, член на ЕНП и това не е правилно“. Това беше един петък и в сряда върнах партията в парламента“.
Премиерът подчерта, че това, което сега БСП правят, ГЕРБ вече са го правили и призна, че не е приятно, защото се използват всякакви похвати да се създава напрежение, леят се обиди и най-грозни изказвания. Попитан дали се е обидил от думите на Нинова вчера – че унижава депутати от ГЕРБ и руши институциите, той отговори: „Не гледам, не слушам и съм забранил да ми се казва, иначе мога и аз да избухна. Имам остър език, мога да отговарям, помня много, знам много и само ще направим беля. Аз съм за разбирателство и политики и бой по политиките. Те предлагат повече пенсии, ние даваме 5% с 50 млн. лв. Те предлагат едно, ние друго. Когато техният лидер на социалистите и председател на европарламента ме помоли, аз върнах партията веднага в парламента“.
Той коментира и искането на социалистите да обясни в Народното събрание кого е имал предвид като каза, че там има хора, свързани с наркотрафик, което стана повод за изгонването на Нинова и Кутев. „Затова и не отидох. Защото трябваше пак да повтарям, че проф. Христов казал каквото казал, за да не го повтаря (че 80% от населението е дебилно – б.р.), те да напомнят друго… това не е продуктивно. Показваме какво правим, има толкова напредък в България, който всички отчитат и в охраната на външните граници, и във всяко едно отношение“, каза още Бойко Борисов. Днес той направи проверка на ремонтите на Източната тангента на Софийския околовръстен път.
По-рано от парламентарната група на ГЕРБ потвърдиха подкрепата си за Димитър Главчев и заявиха, че ще продължат да работят без притеснение и в отсъствието на БСП. От ДПС ги подкрепиха с подписи за оставката на Главчев, но не са взели решение да не влизат в пленарната зала. „Обединени патриоти“ и „Воля“ обаче няма да я подкрепят, така че с техните гласове кворумът е възможен.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'