Борисов: Готов съм след среща с Радев да преразгледам и мораториума с лекарствата

Готов съм да преразгледам, ако трябва и след срещата с Радев, и мораториума с лекарствата. Майка ми, бог да я прости, умря от рак. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който обясни, че в именно в сферата на лекарствата е най-големият лобизъм. „Ние със сестра ми си продадохме, каквото имахме, за да й купуваме молекула за борба с рака. 1/3 от страните в ЕС, ако имат дадено лекарство, трябва да го купим и ние. Ще го вкараме пак в парламента и ще го решим“, разкри още Борисов по повод вчерашното решение на правителството да отхвърли ветото на президента върху мораториума за новите лекарства. „Въобще не обръщам внимание на Корнелия Нинова. Имаше избори със служебно правителство от президента Румен Радев. На всеки 6 месеца, като на някой нещо не му харесва, да правим избори ли? И то точно по време на председателството ни, когато полагаме толкова усилия“, отсече Бойко Борисов.

„В момента говорим по време на председателството ни да се направи и една среща на върха и с Турция. Ние си носим нашата отговорност и я носим добре. Аз предложих участие на Турция на тази среща. Също и колегата Ципрас. Той благодари на България за намесата ни за Лозанския договор. Спазването на българо-турско-гръцката граница може да стане само така“, уточни Борисов.
„Не искам да се вкарвам в темата за военната авиация, колко кугъри взехме…“, коментира Борисов думите на президента Румен Радев. „Имаме фискален резерв, един от най-ниските държавни дългове. Имаме валутен борд и не представляваме риск за другите членки на ЕС, така ме и да стане проблем можем сами да го решим“, коментира още Борисов.

„В момента България е на върха си. Имаме много добри контакти с всички колеги в Европа и трябва да се възползваме от това“, добави той. „Ние искаме много твърд и строг критерий за влизане в Шенген, защото и ние ще плащаме, ако някой закъса“, каза още Борисов. Премиерът призова президентството и БСП да проявят малко въздържание за 5-6 месеца. „А после да си покажем пак българското. Разбирам, че има завист, но…“, отсече Бойко Борисов. Той предвиди ръст от 5% догодина.

„Вчера лично говорих с немските офицери в България – ясно е, че БСП и ДПС искат провал на председателството. Надявам се Доган да говори с хората от партията си. Те искат държавата ни да се провали сега. Ние сами се дърпаме да сме си в казана с катрана. Само вижте как са подбрали датата на вота на недоверие. Това ли е градивната опозиция? Те умират да се сринем и в руините те да се опитват отново да крадат. Ще се съпротивляваме този път много“, категоричен беше премиерът.
„Аз знам какво говорят Юнкер, Меркел, Макрон, Ципрас. Всички са категорични, че трябва да запазим моста с Турция, защото иначе всички тези бежанци, които са там, ще дойдат в Европа през България и Гърция“, обясни той.

„Естония се справи добре, особено в сферите за киберсигурността. Техният екип ще продължи да работи с нашия, а после и с австрийския, за да може да не се прекъсне процеса и нещата да се продължат“, добави Борисов. „Темата за Брекзит е много сложна, аз тайно се надявам, че един ден Великобритания ще се върне в ЕС след всичките мъки, които ще преживеем и те, и ние“, бе категоричен Бойко Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'