Борисов: Факт е, че Тодор Живков не е идвал тук, нито президент, премиер, нито царят, на когото толкова много му благодаря, че е с нас

България седи по различен начин и за първи път има покана за посещение в Саудитска Арабия, отбеляза българският премиер Бойко Борисов пред журналисти в Рияд. „Исторически така се е стекъл светът, че сме били на доста противоположни посоки. Безспорен факт е, че нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това президент, премиер, нито царят, на когото толкова много му благодаря, че е с нас и действително даваме един пример за политическа култура, за това как може да се ползва мъдростта и дипломацията на знаещите и ерудирани хора на България, какъвто е цар Симеон. Дори той тогава не е идвал на посещение“, заяви Борисов.

„Сега България седи по различен начин и за първи път има покана. Далеч съм от мисълта, че това се дължи на мен. Стабилността на България, развитието ѝ, икономическият растеж, стабилната финансова система, ниските данъци, етническата толерантност. Има арабисти, които могат да кажат дали се случва всеки ден и дали всеки ден кралят приема премиери в Саудитска Арабия“, каза още българският министър-председател. „Аз съм оптимист, защото особено престолонаследникът е много енергичен човек и с много голяма амбиция да направи реформи особено в сферата на сигурността. Ще имаме една среща, подобна, с техните служби – все пак това е тема, което я разбирам и съм я работил доста, но заедно с него ще я правим. И е амбициран в България максимум инвестиции да докара и е с много добро чувство. Така че не от 10 години, откакто я има Саудитска Арабия няма такова посещение.

В рамките на месец съм обещал, а те да ни помогнат със сграда, да отворим посолство, за да можем всичко това, което говорим и договаряме да се продължи. Това, което като време и внимание ни отдели кралят и престолонаследникът и виждате всичките им министри през цялото време са с нас – виждам, че им е много интересна България“, каза още Бойко Борисов. По думите му България високо се цени, защото не предаваме старите си приятели. „Те ценят хората, които си държат на позициите, на приятелите. А и България винаги е работела за мир, мир в региона“, заяви Борисов.

Той добави, че когато в региона има войни, има бежанци – те идват в нашите бежански лагери. По думите му колкото по-бързо мирният процес настъпи и започне изграждането на Либия, на Сирия, на Ирак, на Афганистан, на Йемен, на Судан, на Египет, толкова по-добре е за Европа.“Виждате, тя се разтресе – правителства паднаха, правителства не могат да се направят в Австрия, в Германия, в Холандия вече месеци наред. Този регион ни е жизнено важен да е спокоен“, каза още българският премиер.

По-рано днес вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариев съобщи пред българските медии в Рияд, че се наложило „Еърбъс“-ът на Авиоотряд 28 да премине над територията на Ирак, защото не е бил допуснат да прелети над Иран. На въпроса какъв е проблемът с променения маршрут на самолета, с който делегацията пристигна снощи в Рияд, Борисов отговори, че има хора, които завиждат и се дразнят от това, че държавата върви добре. Бях един от първите, които отидоха в Иран и с тях сме в прекрасни отношения, заяви той. Моята политика е била за мир и никога срещу трета държава. Всички знаят,че сме приятели с Катар, с Иран и с Турция. Това не значи, че не можем да доразвием приятелства и с други страни, добави Борисов.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'