Безпрецедентно! Двадесет години след клането в Сребреница, се очаква сърбин да стане кмет на градчето
Двадесет и една години след смъртта на брат й в клането в Сребреница босненката Сеида Абдурахманович тревожно очаква местните избори в неделя, на които най-вероятно на първо място ще излезе сръбският претендент. 8000 мюсюлмански мъже и момчета бяха избити в Сребреница от босненските сърби през 1995 година. Днес градът е микрокосмос на крехката балканска държава. Сръбската и мюсюлманската общност живеят рамо до рамо в града, но в никакъв случай не и заедно, все още липсва доверие, повече от две десетилетия след войната в Босна, която отне живота на 100 000 души и прокуди 2 милиона от домовете им. Местните избори в Сребреница ще бъдат политическо противопоставяне между двете общности, макар че кандидатите се зарекоха да работят за благото на гражданите. Тази година напрежението е особено силно, след като преди седмица босненските сърби проведоха референдум и решиха да продължат да отбелязват своя „национален празник”, въпреки че властите в Сараево обявиха и празника, и референдума за незаконни. Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната през 1995 година, раздели Босна на две полунезависими и свързани със слаби централни институции образувания – Република Сръбска и Мюсюлманско хърватската федерация. Сребреница, която е на територията, управлявана от босненските сърби, имаше кмет мюсюлмани от 1999 година насам. Днес право на глас имат 7 700 босненски сърби и 6 050 мюсюлмани. Босненските сръбски сили начело с ген. Ратко Младич извършиха поредица от масови екзекуции през юли 1995 година, въпреки че анклавът беше под защитата на ООН. Тялото на брата на Сеида Мехо така и не беше намерено. „Мисля, че още не е дошло времето сърбин да е кмет на Сребреница, защото това е градът, където беше извършен геноцид”, казва Абдурахманович, чиято къща е на няколко метра от мемориалния център, където са погребани 6 600 жертви на клането.
Съпругът на Абдурахманович Якуб също е убит в Сребреница през май 1992 година след като сръбски паравоенни милиции го отвеждат от жилището му. „Да има сръбски кмет няма да е нито морално, нито справедливо”, настоява енергичната около 60-годишна синеока жена. Досегашният кмет мюсюлманин – 37-годишният Камил Дуракович, е оцелял от клането и беше начело на града през последните 6 години. Според щабовете на двамата кандидати, съперникът на Дуракович – 34-годишният Младен Груйчич има по-големи шансове да победи. Бащата на Груйчич е бил сред общо 3 200 сръбски войници и цивилни, убити в района през войната, според данни на дружества на близките на сръбските жертви. На предизборните плакати на Груйчич се вижда и сръбският ултранационалист Воислав Шешел. Мюсюлманите смятат живеещия в Белград политик за радетел на етническото прочистване, макар че Съдът на ООН за военни престъпления го оправда по-рано тази година. „Сребреница в сигурни ръце” гласи посланието под снимката на Шешел, който е персона нон грата в Босна, но агитира дистанционно за сръбския кандидат кмет.
Според Дуракович победата на Груйчич ще е „фатална и катастрофална” за града и ще бъде знак за „окончателен край” на мюсюлманското присъствие. Той се опасява, че сръбският кмет ще накара мюсюлманите да се изселят. Груйчич, който е учител по химия, казва, че иска да „спре постоянното напускане на граждани и от двете общности”, свързано с икономическите трудности. Що се отнася до клането, той казва, че „престъплението срещу мюсюлманите наистина се е случило”, но „оставя на компетентните власти да го квалифицират”. Ако го нарече геноцид, ще отблъсне много сръбски гласоподаватели в Сребреница. „Престърления бяха извършени спрямо двете общности. Ще стане ли животът в Сребреница по-добър, ако кажа, че това е било геноцид?”, пита риторично Груйчич. / Пик  /ВИЖТЕ ОЩЕ: БОСНЕНСКИ ПРОФЕСОР: САЩ ИСКАТ ДА НИ ПРЕВЪРНАТ В ШЕРИАТСКА ДЪРЖАВАloading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'