„Безплатният роуминг“ – зверска измама на монополистите

Безплатният роуминг, който Европейският съюз обеща и осигури на своите граждани от 1 май се оказва голяма измама за българите. Родните мобилни оператори не пропускат да изкарват пари от онова, което вече нищо не струва.
По идея и по решение на Брюксел във всичките 28 държави от Общността и в шенгенските Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн говоренето по телефона следваше да бъде безплатно. Това е поредната стъпка от идеята за обединяване на европейското пространство, за да бъде то без граници, дори виртуални, каквито са цените на комуникациите между хората, когато са на път или работят от една в друга страна от единния пазар.

Както винаги става на родна почва, идеята може и да е прекрасна, директивите да бъдат супер потребителски направени, ала реализацията в наши ръце е съвсем друго нещо.

МТел, както се убедихме от опит в 2 държави от ЕС, залага на „надценки” от 11,7 стотинки на минута изходящ разговор, което означава, че реалната цена на разговора, когато вие звъните стига 44,5 стотинки, което се закръгля на 45 стотинки в сметките. „Надценки” има и за смс – 4,6 стотинки, което се закръгля на 5. Даже входящите повиквания се таксуват с „надценка” – 2,6 стотинки, което на практика са 3. Разбира се, това е много по-добре от предишните условия – 0,99 или 1,99 лв. в зависимост от мрежата за изходящ разговор.

Виваком пък не признава каква е точно нейната „надценка” за изходящ разговор и смс. В съобщенията до абонатите, когато пристигнат на чужда посочва, се посочва само „надценката” за входящ разговор – тя е 2,4 стотинки с ДДС.

И двата оператора спестяват на клиентите в съобщенията си до тях при пътуване какви са новите цени и надценки на преноса на данни – нещо, което е невероятно важно за всички, понеже няма пътуващи хора извън нета и социалните мрежи.
Важно е да се каже, че преди въвеждането на „безплатния” роуминг на 30 април, никой от монополистите не се постара да направи достатъчно мащабна и разбираема кампания по темата, да не кажем, че едва ли някой е забелязал изобщо такава кампания.

19min.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'