Берлускони шокира еврократите: Италия трябва да махне еврото!
Според бившият италиански премиер Силвио Берлускони Италия има нужда от нова собствена национална валута, която да се използва заедно с еврото.

Берлускони смята, че връщането на паричният суверенитет ще помогне за преодоляването на продължаващата финансова криза.
„Втората валута може да бъде отпечатана и пусната на пазара като след това ще се определи валутния и курс спрямо еврото“, заяви лидерът на Forza Italia пред свои привърженици присъстващи на No Tax Day като добави, че еврото трябва да остане само за вноса и износа.

„Ние не може да продължим по този начин с еврото, трябва да подобрим европейската монетарна политика и да постигнем равенство при обмена на долара и еврото“, каза Берлускони. „Трябва да си върнем обратно правото да печатаме пари и да ги установим пазарния паричен обмен, това е напълно възможно.“

Участници в No Tax Day протестираха срещу новите данъци наложени от правителството на Матео Ренци, които включват мерки за нови икономии, докато Италия страда от икономическа криза.

Берлускони се противопоставя на сегашната политика за увеличаване на данъците като отбелязва, че тя може само да влоши ситуацията. Той обяви, че неговите поддръжници са „готови да гласуват за промени“.
Възгледите за отказване от еврото стават все по-популярни в Италия. Някои партии като Северната Лига вече използваха това предложение в предизборните си обещания. А крайно-дясната партия вече събира повече поддръжници от Силвио Берлускони в някои региони.

Италия използва своята национална валута лирета до 2002 година, когато бе заменена от еврото.

  fxtrading.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'