Белгийската полиция осуети атентат, 40 са арестувани

Общо 40 души са били задържани тази нощ в Белгия за подготвянето на атентат, съобщи прокуратурата. Министри са поставени под засилена охрана.
По данни от източници, свързани с разследването и цитирани от местни медии, вероятно е бил предотвратен атентат, насрочен за довечера в Брюксел, предаде БТА, цитирана от дир.бг.

Според прехванат телефонен разговор терористите са възнамерявали да ударят място, където са се събрали футболни запалянковци, които гледат мача на белгийския национален отбор на европейското първенство във Франция.

Тази нощ са били извършени около 40 обиска на адреси, както и на над 150 гаража на територията на цялата страна. Дванайсет от задържаните остават под стража, а останалите са освободени след разпит.

Повечето от арестуваните при националната антитерористична операция са се намирали в Брюксел. Уточнява се, че до този момент не са били открити оръжия и взривни вещества.

Местните медии съобщават, че от снощи премиерът Шарл Мишел, както и министрите на правосъдието, вътрешните и на външните работи, и техните семейства, са поставени под засилена охрана. Твърди се, че двете събития не са свързани.

По-рано тази седмица медиите съобщиха, че от Сирия към Белгия и Франция са изпратени нови групи терористи за извършването на атентати. Информациите се позоваваха на официални данни на специалните служби.

Според публикациите възможните места за нов терористичен удар са масови прояви, търговски центрове, градският транспорт, гари, ресторанти от американска верига за бързо хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'