Башар ал Асад: Оставаме с впечатление че САЩ е съучастник на терористите!

Башар Асад заяви, че предполагаемата химическа атака срещу град Хан Шейхун е изфабрикувана, за да послужи като претекст за американските удари в Сирия. Според нас това е 100 процента изфабрикувано твърдение, каза сирийският Асад в първото си интервю след нападението в бунтовническия град в северозападната провинция Идлиб и американските ответни действия.
„Оставаме с впечатление, че Западът, главно САЩ, е съучастник на терористите и е изфабрикувал тази история, за да му послужи като претекст за американската атака на 7 април срещу военновъздушна база в Централна Сирия“, посочи Асад пред Агенция Франс прес, цитиран от БТА. САЩ нанесоха удар с 59 крилати ракети по база на сирийските ВВС в базата Шайрат, недалеч от гр. Хомс. Преди това кадрите от предполагаемото химическо нападение в Хан Шейхун на 4 април шокираха света. Според Сирийския център за наблюдение на човешките права то е причинило смъртта на 87 цивилни, включително 31 деца, припомня АФП.
Асад отрече правителствените сили да имат нещо общо с атаката, твърдейки, че от 2013 г. режимът му не разполага с химически оръжия. „Не притежаваме химически оръжия. Преди няколко години, през 2013 г., се отказахме от целия си арсенал. А дори и да имахме такива оръжия, никога не бихме ги използвали“, заяви той. Асад каза, че иска разследване на случилото се в Хан Шейхун, но при условие, че то е безпристрастно. „Ще работим (с руснаците) за международно разследване. Можем да позволим разследване обаче единствено, ако то е безпристрастно и ако сме убедени, че в него участват безпристрастни страни, за да сме сигурни, че то няма да бъде употребено за политически цели“, подчерта президентът.
Асад увери, че огневата мощ на сирийските въоръжени сили не е пострадала от американските удари срещу сирийската авиобаза. Боеспособността, способността ни да атакуваме терористите, не беше засегната от този удари, каза той. В интервюто Асад заяви, че САЩ не са сериозни в търсенето на каквото и да било политическо решение в Сирия, а използват политическия процес в Женева, за да се притекат на помощ на бунтовниците, които губят позиции пред режима. Те искат да използват политическия процес като параван за терористите, изтъкна той.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'