Банкстерите нямат милост: Шантажират Гърция и смазват Ципрас!
Гръцкото правителство се озова в изключително трудно положение, след твърдата позиция, приета от Еврогрупата на 26 януари, която поиска допълнителен пакет от мерки за икономии от 2018 г., когато настоящата програма изтича. Позициите, изтъкнати от гръцки министър на финансите Евклид Цакалотос за устойчивостта на текущата фискална програма, която включва 3,5% целеви излишък на БВП за период от три години, или целта за 3% растеж в продължение на 5 години, бяха категорично отхвърлени от институциите. Въпреки надеждите от гръцката страна, че Европейската комисия ще подкрепи своите позиции за търсене на политически компромис, това не се случи, пише Български новини.
Европейските институции призовават за приемането на превантивни мерки -съкращения на пенсии и заплати, повишаване на  ДДС , съкращения в свободно данъчно облагане. Пълната безизходица е дало повод бързото развитие на политическия процес, включително прибягване до предсрочни избори, пише Блиц.

Европейските кредитори на Гърция дадоха да се разбере, че присъствието на МВФ в програмата е една необходимост, въпреки несъгласието си с позицията на фонда за облекчение на гръцкия дълг. Атина се надяваше, че  МВФ  ще окаже натиск върху европейските институции най-накрая да признаят голяма облекчаване на дълга, перспектива, която обаче, че изглежда малко вероятна.

Друг вариант  за Атина са ранни избори, което по същество е прехвърляне на горещия картоф в ръцете на следващото правителство. Някои анализатори смятат, че общата капитулация на правителството пред исканията на кредиторите е най-вероятният сценарий, предвид нежеланието на ръководството на СИРИЗА да проведе избори, които ще загуби със стопроцентова сигурност.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'