Атентаторът от Ница не е действал сам. Полицията разследва още 6 лица

Френската полиция разпитва шест лица, задържани във връзка с разследването на атентата в Ница в четвъртък, при който загинаха 84 души, а десетки бяха ранени.
От разследването на телефонните връзки на нападателя е било установено, че той е имал съучастници.

Терористичният акт в Ница е бил предварително обмислен и подготвен, както личи от разследването.Мъж и жена с албанско гражданство, които бяха арестувани сутринта, са осигурили оръжието, с което нападателят е стрелял по време на атаката, съобщи БНР.

Според вестник „Нис матен“ и телевизия БФМ полицията се е натъкнала на есемеси, в които нападателят споменава за набавен материал и иска допълнителни оръжия.

Разкрито е също, че в навечерието на атентата той е продал автомобила си и е опразнил банковата си сметка.

Охранителните камери са засекли предварителния му оглед на мястото на атаката със специално наетия камион.

Досега полицията е разпитала стотина свидетели, някои от които са забелязали религиозния му уклон напоследък. Според един от задържаните Мохамед Булел се е радикализирал за много кратко време.

Шофьорът-убиец, връхлетял с камиона си върху тълпата в Ница, е „войн на Ислямска държава“, обявиха 30 часа след атаката два пропагандни органа на терористичната организация – радио „Ал Байан“ и агенция „Амак“.

Те твърдят, че нападението с камион е „нов начин на действие“ в отговор на призивите на ИДИЛ за нападения срещу страните от воюващата срещу джихадистите международна коалиция.

Днес бившата  съпруга на атентатора беше освободена от ареста без обвинения.

В неделния ден в цялата страна французите отдават почит на жертвите – на митинги, църковни служби и фестивали.

18 от ранените в атаката са още с опасност за живота.
loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'