Антикорупционният закон на Кунева се провали

Антикорупционният закон, предложен от вицепремиера Меглена Кунева, отново претърпя крах при втория опит да получи одобрение от парламента.

Вчера депутатите от ресорната Комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси го отхвърлиха, пише в-к „Стандарт“. „За“ гласуваха едва четирима – двамата представители на РБ (включително опозиционерът Радан Кънев) и 2-ма от ГЕРБ. Шестима се въздържаха – БДЦ и Народен съюз, ПФ, БСП, ДПС, а АБВ и „Атака“ не участваха в гласуването.

Двата спорни казуса се оказаха възможността за започване на разследване по анонимни сигнали и изискването към проверяваните да доказват невинността си. Отговорът на Кунева е, че тези текстове са включени по препоръка на ЕК. „Обратна тежест на доказване е противоконституционна. Органите трябва да дадат основания за вина, а не разследваният“, коментира Георги Ковачев от Народния съюз. „Втори опит, втори неуспех. Някой да се замисли сериозно!“, написа във Фейсбук соцдепутатът Атанас Зафиров.

Отхвърлянето на законопроекта вещае нов трус в коалицията. От ДБГ многократно се заканваха, че ако законът не мине, те ще напуснат властта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'