Анкета на WSJ: Над 80 % от икономистите очакват ФЕД да повиши лихвите
Според последното проучване на Wall Street Journal 81,7% от участвалите 59 икономисти, смятат че ФЕД ще повишат лихвите през декември.

48 от анализаторите участвали в допитването прогнозират вдигане на лихвите през декември, само 2 през ноември, а 9 не очакват повишение през тази година.

 

 

На въпрос дали президентските избори са оказали вреден ефетк върху икономиката на САЩ, мнозинството от участниците(63,46%) са отговорили до известна степен. 85% пък смятат, че тези избори носят повече несигурност от обичайното.

 

 

На запитване: Може ли  прогнозите ви за ръст на Брутния вътрешен продукт за следващите 12 месеца да бъдат ревизирани нагоре или надолу, потчи 69% са отговорили, че е по-вероятно това да е надолу. Освен това над 60% от участниците в допитването очакват икономиката на САЩ да изпадне в рецесия през следващите 4 години. 20% пък смятат, че това може да се случи още през следващата година.

 

 

Сегашния период на експанзия започна през 2009 година и продължава вече 88 месеца, което е четвъртия най-дълъг период на растеж от 1854 година насам. Но дължината на периода на експанзия няма много общо с темповете и. Щатската икономика расте със средни годишни темпове от 2,1% от 2009 година насам. Това е най-бавния ръст в период на експанзия след втората сетовна война.

Много икономисти смятаха, че темповете на растеж ще се увеличат, но днес вече повечето от тях смятат, че икономиката ще продължи да нараства с тези темпове.

Като най-сериозен риск мнозинството изтъква възможността от глобално икономическо забавяне.

 

 

Добра новина е, че средните оценки на анкетираните за индекса на потребителските цени се приближават до целта на ФЕД от 2%. Дори още през следващата година е възможно тези нива да бъдат леко превишени.

В момента имено инфлационите нива са изътквани като една от  най-големите пречки пред повишението на лихвите от страна ФЕД.

 

 

Безработицата е още един от икономическите показатели наблюдавани много отблизо от страна на ФЕД. В момента един от най-дискутираните въпроси от страна централните банкери на САЩ е дали икономиката е достигнала нива на пълна заетост.

Прогнозите на участницте в проучването са за спад на безработицата до 4,7% в средата на 2017.

 

 

 

Проучването на WSJ е проведено между 7 и 11 октомври сред 59 бизнес и финансови икономисти.

Източник:fxtrading.bgВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'