Анкара: Не ограничавайте политическите права на малцинствата

Турция призова България да спре ограничаването на политическите права на малцинствата, съобщава Анадолската агенция.

„Ние призоваваме Република България да прекрати практики, които целят ограничаване на политическите права на малцинствата в страната и които противоречат на европейската система, която се основава на правото“, отбеляза в съобщение говорителят на външното министерство Хюсеин Мюфтюоглу.

Призивът идва в на новоприетия закон преди предсрочните избори на 26 март, който ограничава броя на избирателните секции за живеещите в Турция български граждани до 35. Според турското външно министерство с това се цели възпрепятстване правото на етническите български турци да гласуват.

Като бивша османска територия, в България турското малцинство е около 10% от населението, според официални статистически данни, а много български граждани живеят в Турция, допълва агенцията.

Говорителят на ведомството поясни, че Турция, за разлика от България, „ще продължи да предоставя най-добрите условия за всички български граждани“, живеещи в Турция, за да могат безпроблемно да гласуват на българските избори този месец.

Хюсеин Мюфтюоглу също отхвърли като безпочвени слухове позицията на външното министерство на България, че Турция предлага на българските турци „финансови стимули“, за да гласуват.

„Турция не се намесва във вътрешните работи на нито една държава“, увери той.

Припомняме, че на 7 март турският посланик у нас Сюлейман Гьокче беше привикан във външно министерство, където ясно му бе заявено, че агитацията на представители на турската официална власт в полза на ДОСТ е директна намеса във вътрешните ни работи. Сюлейман Гьокче беше привикан в МВнР заради скандалния клип на ДОСТ, в който самият той участва, както и за откритите призиви за подкрепа на една определена политическа сила от страна на турския социален министър Мехмет Мюеззиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март 2017 г.

Заместник-министър Бойко Мирчев е апелирал към посланик Гьокче да доведе до знанието на своето правителство позицията на българската страна и е призовал да не бъдат допускани подобни нарушения. Това би позволило двете страни да се концентрират върху важни за двустранните отношения теми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'