Андрей Райчев: Най-голямото постижение е, че Борисов успя да стане някакъв пълномощник за Турция

Бойко Борисов успя да балансира отношенията на България със САЩ и с Русия, а едновременно се превърна в доброто дете на Европа и неин пълномощник в Турция. Това заяви социологът Андрей Райчев в интервю пред БНР. Дефинирайки се като „критик на Борисов“, той определи външната политика на премиера като уникално постижение. „Той успя да балансира отношенията с американците, без съвсем да развали тези с руснаците. Успя да излезе от списъка с лоши деца в Източна Европа и да влезе в списъка с добрите деца, който съдържа едно име – неговото. България доскоро я шамаросваха. Сега не ни шамаросват, а очакват от нас роля за Западните Балкани. Най-голямото постижение е, че Борисов успя да стане някакъв пълномощник за Турция. С това той постигна 2 неща – турците спряха мигрантите, и прекрати Местан – той им постави условие да махнат този посланик – и непрекъснатата намеса (на Турция във вътрешните работи на България)“, коментира социологът.

Той нарече дипломатическите постижения на Борисов като „тодорживковска политика“, тъй като премиерът успял да се хареса на всички. Според Райчев е погрешна идеята, че не трябва да има вот на недоверие срещу кабинета по време на Европредседателството на България. БСП и ДПС обявиха, че ще го внесат на 17 януари с тема „Корупция“. „Този вот ще е символически, а единствената опасност за европредседателството биха били нови избори. По никакъв начин не трябва да има предизборна ситуация по време на Председателството, но мисля, че тази ситуация е избегната. Той все пак смята, че има известно основание да се притесняваме как ще протече председателството.

„България за пръв път е европредседател. Тя не е и цялостен член на Европа. На теория сме пълноправни членове, но нямаме Шенген. Еврото не е въпрос на наш избор, а че не ни пускат в клуба. България трябва да трепери за това европредседателство, защото получава някои права. Определяме дневния ред и някои големи играчи, които искат нещо да направят, трябва да разговарят с нас конструктивно. Имаме право да кажем – „Добре, ще ви дадем тази точка, но вие какво ще кажете за Шенген“, допълни социологът. По думите му исторически предпоставки правят българина „неамбициозен“ и ограничават целите, които си поставя, смята Райчев.

„България за 2500 години е била ъгъл на 5-6 империи – един път на Русия, един път на Рим, 3 пъти от югоизток – византийци, турци, перси. Сега сме югоизточния ъгъл на Европа. Това не е случайно. Дължи се на това, че тук е границата между Изтока и Запада. Тези две силови полета никога няма да се победят и България винаги ще минава към едното или другото. Сега в момента сме в Западно положение“, анализира още той. Преди дни Андрей Райчев коментира, че властта у нас е двуглава – една главна глава и една помощна – Бойко Борисов и Корнелия Нинова, които постоянно са в символични конфликти. Според него обаче така властта е удивително слаба, защото повече подмамва, отколкото да нарежда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'