Американския сенатор Бен Кардин: Накажете Турция заради С-400, изгонете я от НАТО

Водещият представител на демократите в сената на САЩ Бен Кардин видя нарушаване на американски закон в това, че Турция е закупила най-новите руски системи за ПВО. Политикът предложи на Белия дом да приеме санкции срещу Анкара и да се замисли за нейното по-нататъшно участие в НАТО, пише Politico. Неотдавнашната покупка на руската система С-400 от Турция противоречи на американското законодателство. Ако това е така, то страната трябва да понесе наказания. Това в своето послание до Белия дом написа водещият представител на Демократическата партия, сенаторът Бен Кардин, съобщи Politico.
Законодателят настоява, че тази сделка нарушава новия закон за ограничителните мерки срещу Москва, приет от конгреса миналия месец. Според текста на документа, санкциите трябва да бъдат приети «против всяко лице, извършило значителна финансова операция с отбранително-промишления комплекс или разузнавателния сектор на Русия».Турция, като съюзничка на САЩ, както се вижда, е решила да застане на страната на Москва в този преломен момент», подчерта Кардин. Той помоли администрацията на Тръмп да оцени, как закупуването на С-400 от Русия може да се отрази върху членството на страната в НАТО и военната помощ за Анкара.
Както отбелязва изданието, С-400 е най-новата руска система за ПВО и е създадена за прихващане на американската стратегическа авиация. Радиусът на действие на системата е почти 250 мили, тя а способна да порази 80 цели едновременно. Според Politico, в последните месеци Москва се старае «да откъсне» Турция, която е член на НАТО още от 1952 г., от западаните й военни съюзници. Затова закупуването на ракетните комплекси кремълските СМИ представили като «блестяща дипломатическа победа», пише изданието.
Президентът на Турция Реджеп Ердоган счита, че НАТО трябва да обвинява себе си, защото блокът не е предоставил на страната му необходимите системи за въоръжение. Ние какво да правим? Да ви чакаме? Затова сами се погрижихме за себе си», увери Ердоган по време на неотдавнашната си реч. Държавният департамент твърди, че закупуването на С-400 не съответства на стандартите на НАТО за съвместимостта на военните системи.
Независимо от това, американските дипломати се въздържаха от обсъждане на ответни мерки. Въпреки това, ние силно се надяваме, американските дипломати да преразгледат решението си, и в крайна сметка да се стигне до изгонването на Турция от НАТО.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'