Американската атака срещу Дойче банк има за цел да дестабилизира световната финансова системаИма нарастващи притеснения в цял свят, че най-голямата кредитна институция на Германия – Дойче банк, може да се срине, след като американският Департамент на справедливостта наложи рекордна глоба на немската банка. Немският финансов анализатор Ернст Волф обясни пред изданието на Спутник за Германия, че това е целенасочена атака.
Дойче банк има много проблеми част, от които се материализират в съдебни процеси срещу нея по цял свят. Най-големите оплаквания идват от САЩ. Департамента на справедливостта наложи 14 милиарда долара глоба на Дойче банк, заради ипотечното кредитиране и секюритизацията по време на строителния балон отпреди няколко години.

Потенциалната глоба надхвърля това, което медиите съобщиха, и притеснява сериозно редица инвеститори.

Акциите на Дойче банк загубиха половината си стойност през изминалата година. Банката едва преживя европейските стрес тестове през юли, като ръководството й заяви, че ще има нужда от по-голяма дисциплина и съкращения. Миналата седмица немските медии съобщиха, че правителството се готви да предостави спасителен пакет, докато акциите на банката паднаха до рекордните 10 долара за една.

Според Ернст Волф, американската атака има общо с факта, че неотдавна ЕС глоби американският технологичен гигант Епъл за укриване на данъци. ЕС води разследвания и срещу Амазон, Макдоналдс, както и други американски гиганти, които не спазват европейското законодателство.

Според експертът това е „борба между две съревноваващи се сили“.

„Всичко това е свързано с опитите на  САЩ за световна дестабилизация. САЩ имат страхотни вътрешни проблеми: държавният им дълг е 20 трилиона, 60 милиона американци живеят на помощи. Инфраструктурата им е стара. Населението все повече мрази политическия истаблишмънт.“

Волф отбелязва, че Вашингтон губи все повече международно и геополитическо влияние:

„За да компенсират това, американците се опитват да наранят финансовите си и търговски партньори. Европа е най-потърпевша от това.“

Има и друга разделителна линия между Европа и САЩ – ТПТИ:
„Когато говорим за ТПТИ, не бих използвал думичката „преговори“. САЩ се опитват да забулят в тайна всеки детайл от споразумението, докато прилагат натиск и политическо влияние спрямо партньорите си. Това въобще няма нищо общо с демокрацията. ТПТИ ще бъде основно в изгода на американският финансов сектор и някои от техните индустриални гиганти. “

Той добави, че германските политици са критични към Трансатлантическото споразумение само, когато наближават избори. Според него рано или късно, споразумението ще бъде подписано. Що се отнася до ситуацията с Дойче банк, експертът счита, че САЩ си „играят с огъня“ удряйки по Дойче банк. Ако тази банка се срине, тя ще бъде последвана от световната финансова система.

„Това е още едно доказателство колко отчаяни са американците.“loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'