Американската Агенция за национална сигурност е „хакнала“ междубанковата мрежа SWIFT!

Американската Агенция за национална сигурност е използвала уязвими места на продукти на „Майкрософт“, за да проникне и постави под контрол междубанковата мрежа Глобална комуникационна междубанкова мрежа (Swift).
Твърдението е на хакерската група „Shadow Brokers“, пишат Би Би Си, „Франс прес“ и „Асошиейтед прес“.
Под наблюдение са били поставени банки в Близкия Изток, а използваните инструменти могат да осигурят тайно наблюдение чрез компютри по целия свят над транзакциите от АНС, показват публикувани секретни документи, разтълкувани от експерти по информационна сигурност.

Смята се, че публикуваните документи принадлежат на ултрасекретна хакерска група на АНС. „Разкритите инструменти и програми са специално предназначени да атакуват предишни версии на операционната система Уиндоус“, обясни пред АФП Пиерлуиджи Паганини, специалист по информационна сигурност от сайта „Секюрити афеърс“. Те показват също, че АНС е опитала да проникне в междубанковата система Суифт, използвана от банки по цял свят. От документите изглежда, че Агенцията е проникнала в два клона на мрежата Суифт, намиращи се в Белгия. Единият от тях, ИйстНетс, осигурява информационни услуги за Близкия изток. През него американските служби са следили транзакциите на няколко банки и финансови институции в Кувейт, Дубай, Бахрейн, Йордания, Йемен и Катар.

Публикуваните от хакерите програми използват досега неизвестни уязвими места на Уиндоус. Матю Хики от компанията за киберсигурност „Хакер хауз“ заяви пред АП, че в компютърната си лаборатория „е успял да хакне почти всяка версия на Уиндоус, използвайки разкритите данни“. „ИйстНетс“ публикува изявление на сайта си, в което определя като „фалшиви“ и „неоснователни“ твърденията за хакнатите клонове. Бил хакнат само сървър от ниско ниво и проблемът вече бил отстранен. Пълната проверка на всички системи не е показала данни за компрометиране на информация, твърдят от „ИйстНетс“.

Системата Суифт от своя страна заяви, че твърденията за хакване не обхващат нейната собствена мрежа, макар че съобщенията „между някои клонове и техните клиенти са били достъпни за неоторизирани страни“. Компанията Майкрософт, създател на Уиндоус, заяви в изявление, че разглежда предоставената от хакерите информация и „ще предприеме необходимите стъпки, за да защити клиентите си“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'