Алея на целувката в Мексико

14-ти февруари отмина, но романтиката на някои места по света никога не умира. В Мексико дори си имат Алея на целувката – вероятно едно от най-любовните кътчета на планетата.

алея на целувката
Алея на целувката, Мексико

Забравете за Малдивите и всички други екзотични и красиви острови, които досега смятахте за „романтични“. В другата част на света или по-точно в Латинска Америка се намира едно място, където любовта определено е на почит.

Става въпрос за очарователния град Гуанахуато, разположен в централната част на Мексико. Неговите улички и алеи са изключително тесни, но една от най-тесните определено е El Callejon del Beso. Балконите на къщите от двете страни на улицата все едно се целуват.

Алея на целувката, Мексико
Алея на целувката, Мексико

Оттук идва и името на улицата, което преведено на български означава „Алеята на целувката“. Всеки ден, но най-вече през любовния месец февруари, стотици двойки чакат търпеливо реда си, за да минат по известната улица и да се целунат. Вярва се, че влюбените, които успеят да застанат на третото стъпало, ще са щастливи заедно цели 50 години.

Традицията за целувки на тази улица възниква заради местна легенда, разказваща трагична любовна история. Героите от нея използвали близките балкони, за да се срещат всяка вечер и да си „откраднат“ по няколко целувки. Това били момичето Дона Кармен – дъщеря на богат испанец и момчето Луис – идващ от бедно миньорско семейство.

Тяхната любов била невъзможна, тъй като бащата на Дона не одобрявал бедния Луис. След като той разбрал за тайната връзка на дъщеря си, разярен той я пробол с нож в гърдите. Влюбения Луис сеопитал да защити любимата си, скачайки през балкона, но се спънал, паднал и умрял.

В момента в спалнята, където се смята, че някога е живяла Дона, се помещава магазин за подаръци. Посетителите пък могат да се разходят до съдбовния балкон и да напишат своите имена и послания върху малки брави.

Алея на целувката, Мексико
Алея на целувката, Мексико

 

Източник: http://rozali.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'