Алексис Ципрас: Никога не е съществувала македонска нация, както не е съществувала и нация на атиняните или спартанците

Никога не е съществувала македонска нация, както не е съществувала и нация на атиняните или спартанците, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас за в. „Етнос“. „Антична Македония беше голяма сила в древния гръцки свят, която се разшири, особено по времето на Александър Велики, далеч извън днешната географска област Македония“, казва още Ципрас в интервюто, цитирано и от БТА.

Той посочва, че от 7-ми век нататък по тези земи освен гърците са се заселили и славяни, българи, сърби, евреи и османски турци. Сега географската област Македония е разделена между три държави, отбелязва премиерът. „В този смисъл е съвсем противоречащо на историята и абсурдно някой да поиска етническа идентификация с Македония“, казва Ципрас. Той обаче смята, че не е абсурдно терминът Македония да бъде включен в едно сложно име, с географско или времево определение, „така че да бъде ясно, че никой няма претенции за територията или историята на други народи“. В интервюто Ципрас говори подробно за спора за името на Македония, посочва какво име е приемливо за гръцкото правителство и подчертава важността на въпроса за иредентизма.

Македоската диаспора в чужбина призова да се прекратят преговорите с Гърция. Обединената македонска диаспора /ОМД/ подкрепи кампанията „Нашето име е Македония“ на Македонското международно движение за човешки права и се присъедини към искането македонските власти да прекратят преговорите с Гърция за промяна на името. ОМД призова ООН, Европейския съюз, НАТО и държавите, които не признават името Република Македония, да променят решението си.
„Общо 137 държави вече признаха истинското име на Македония, което е около две трети от броя на държавите в Общото събрание на ООН. Сред тези държави са и четири от петте постоянни членки на Съвета за сигурност. В международното право няма случай някое правителство да притежава такава мощ или авторитет, че да определя какво име ще има друга независима и суверенна държава“, посочва ОМД.
Организацията изтъква, че Македония е единствената държава в света, която не може да използва името си в ООН, и признаването й под името Република Македония е необходимо, законно и задължително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'