Александър Вучич: Сърбия е страна която сама взема своите решения. Сърбия не желае да влиза в НАТО

Сръбският президент Александър Вучич заяви в Брюксел, че страната му не желае да влиза в НАТО и ще развива собствена армия. Вучич заяви, че „Сърбия не иска да членува в нито един военен съюз и желае сама да взема своите решение и да развива собствена армия“, предава електронното издание Вечерни новости, цитирано от „Фокус“.
Според сръбския президент в централата на НАТО посрещат с разбиране решението на Сърбия и „никой не тласка страната към членство в Алианса“. „За нас е важно не само да повишим заплатите на армията и полицията, но и да реализираме цялостна програма за жилищно настаняване на нашите военнослужещи и полицаи“, смята Вучич.
По повод изявление на американския сенатор Рон Джонсън за бъдещето на Руския хуманитарен център в Ниш, сръбският президент уточнява, че „сенаторът е заявил това, което може да се чуе от всеки американец, а именно, че не иска Руския център в Ниш да получи дипломатически статут и не желае присъствието на руснаците, така както всеки руснак не иска да види Сърбия в НАТО, но те трябва да знаят, че Сърбия е страна която сама взема своите решения“.
Междувременно на форум в словенския град Блед, министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич подчерта, че Сърбия е стратегически ангажирана с Европейския съюз и иска да стане член на организацията.
Премиерът припомни, че Сърбия е страна, която участва в мироопазващите мисии на ООН и на ЕС. Бърнабич обърна специално внимание на факта, че впечатлението, че Русия е най-близка на Сърбия по отношение на военното сътрудничество, е погрешно. Всъщност, най-тясно във военната област Белград сътрудничи със САЩ и НАТО, и едва след тях се нарежда Москва. „Ще останем неутрални и ще докажем това по всякакъв начин“, категорична бе Бърнабич. Що се отнася до отношенията с Русия, сръбският премиер определи темата като сложна, допълвайки, че двете страни имат тесни връзки по отношение на религията и традицията, но преди всичко на икономиката. „Партньорите от ЕС трябва да разберат това и не ми се струва, че има такова разбиране. Сърбия е стратегически ориентирана към ЕС и показваме това всеки ден“, завърши Бърнабич.
One thought on “Александър Вучич: Сърбия е страна която сама взема своите решения. Сърбия не желае да влиза в НАТО

  • 05.09.2017 at 22:41
    Permalink

    Ако може да псувам по кунка пръмова кунева да ти еба майката кривоглав боклук

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'