Адв. Десислава Филипова: Нашите съдилища нарушават законодателството за ЕС за банките

Необходимо е да има гаранции в случаите, когато клиент на банката трябва да бъде съден, да не бъдат използвани неравноправни клаузи – клаузи, които са забранени от правото на ЕС. Това заяви адвокат Десислава Филипова, която заедно с Мая Манолова е внесла законопроекта за промени в ГПК. След като бе постигнат напредък в борбата с ЧСИ-тата, сега битката продължава с банките.




В случаите на неравноправни клаузи се спира изпълнението срещу клиента на банката, тъй като съдът служебно би следвало да следи за такива клаузи. Под служебно имам предвид, че дори клиентът да не се е позовал на такива клаузи, съдът трябва да направи проверка самостоятелно. Това е съобразно практиката на съда в Люксембург, която трябва да се следва от националните съдилища. А българските съдилища масово не познават тази практика.
Ще разширим защитата, тъй като досега се говореше да отпадне изразът, че банките могат да водят дела по реда на чл. 417 и да си вадят изпълнителни листа. По другите точки от този член банките и сега могат да се снабдяват с изпълнителни листа. Това са първоначалните идеи, които ще обсъждаме в работна група, посочва адвокат Филипова.




Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'