Администрациите бият отпор на е-управлението

23 администрации все още не обменят помежду си документи електронно. Това съобщи пред БНР зам.-председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Александър Йоловски.

По думите на Йоловски за тези ведомства има алтернативен канал, по който да работят.
„Броят на администрациите, които не изпълняват изискването, намаляват непрекъснато. Основните проблеми, които всички срещнаха по този дълъг път, са на първо място необходимостта от цялостна промяна на начина на мислене, т.е. ние вече не можем да си позволим да бъдем в хартиения свят. На второ място – почти всички администрации срещнаха както технически проблеми, някои от тях срещнаха и финансови трудности. Много от администрациите имаха нужда и от специализирано обучение“, обясни зам-министърът.

Той посочи още, че с електронния документооборот няма да се губи ценно време на администрациите и гражданите. Именно по този начин гражданите щели да усетят ефекта от електронния обмен на документи – чрез по-бърза работа на ведомствата.

Естествената реакция на новостите е тотален отпор, каза още Йоловски. Той е на мнение, че борбата е да се промени начинът на мислене.

„Електронният документ не е нещо страшно, не е нещо, което прави света по-несигурен, а обратното – прави го по-сигурен, по-защитен и по-бърз“, добави той.

Йоловски коментира още, че един от най-ключовите проблеми е киберсигурността. За това в последните години активно се работи за това администрациите да осъзнаят този проблем и да влагат сериозна енергия за осигуряване на киберсигурността.

„Киберсигурността изисква средства, но преди всичко изисква много добра организация и процедури. Киберсигурността е тема, която ежедневно трябва да се актуализира“, каза още заместник-министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'