Адам Вайсхаупт и илюминатската визия за светаНа 1 май 1776 г. университетския преподавател по църковно право и философия, Адам Вайсхаупт заедно с група студенти основава известният Орден на илюминатите.

Вайсхаупт е дете на Просвещението. Той вярва в науката, правата на човека, демокрацията, разделението на властите, етническата и религиозна толерантност и е съответно противник на абсолютната монархия, консерватизма и Църквата.

Малко преди основаването на ордена той представя визията си за един нов и „съвършен свят“ пред учениците си. Когато един от младежите го пита как ще наложат „Новия световен ред“ без да вдигат революция срещу коронованите особи, професор Вайсхаупт отговаря следното:
„Не е нужно да бунтуваш селяните, занаятчиите и градските безделници. Тук сме все умни и начетени хора. Без хора като нас крале, принцове и херцози, както и Църквата няма как да управляват. Ние ще набираме последователи измежду учените, търговците, съдиите, политиците, младите аристократи и банкерите. Когато те станат наши заклети братя и приемат учението, което ви изложих, тогава светът сам ще почне да се променя.“

С времето ордена се разраства и само няколко години по-късно в него членуват над 500 души, все представители на елита и средните класи от кралствата Бавария, Саксония, Прусия, Австрийската империя, Франция, Холандия и италианските княжества. Особено плодотворно се оказало набирането на нови членове измежду масоните, голяма част, от които били отегчени от „масонското празно говорене и липса на действие“. Вайсхаупт предлагал нещо по-интригуващо, по-могъщо и по-пленяващо. Илюминатите били йерархичен, таен орден, в който малцина членове познавали „събратята“, заповедите идвали от забулени „началници“, а каузата наистина се „защитавала“ чрез действия. Една от силите на ордена била церемонията по посвещаване. Днес малцина знаят какво точно е представлявала тя, но малкото данни говорят, че новоприетия е бил завързван гол пред всички стари членове, които били забулени. След това, той разказвал най-ужасната тайна на живота си, с което фактически се обвързвал здраво с ордена. Когато това „разкриване“ привършело, Вайсхаупт или някои друг го завеждал в една от тайните зали, където му показвал „истинското познание и смисъл“, както и кой е истинският господар на вселената.
През 1781 г. един от новите членове – барон Адолф Книге съставил и „3-те илюминатски степени“:

  1. Начинаещите – Noviciate, Minerval и Illuminatus minor
  2. Ученик, спътник и майстер (господар/учител/майстор)
  3. Мистериалите – Свещенник, Принц, Маг и Крал
Барон Книге
Барон Книге

Особено важна за илюминатската история е срещата в спа градчето Вилхелмсбад. Там илюминатите. На тази среща станал разрив между масоните и илюминатите. Барон Книге искал съюз и обединение, докато Вайсхаупт искал подчинение, защото вярвал, че илюминатската идея е единствената правилна на света. Оттогава може да се каже, че Илюминатите се отделили наистина от масоните.

Малкият замък при Вилхелмсбад, където масоните и илюминатите се срещнали
Малкият замък при Вилхелмсбад, където масоните и илюминатите се срещнали

В следващите няколко години към ордена се присъединили редица важни личности като Карл-Август, херцог на Сакс-Ваймар-Айзенах; Ернст, херцог на Сакс-Гота-Алтенбург; губернатора на Ерфурт Карл-Теодор Антон Мария фон Данберг; херцога на Бруншвайк-Волфенбютел, както и граф Метерних от Кобленц (далечен роднина на по-късния граф Метерних, които ще бъде австрийски политик и основна фигура в международния ред след Наполеоновите войни), дори Гьоте на младини бил член на ордена.
Влиянието на Вайсхаупт растяло, а с това и фанатизма му. Той спрял да призовава за либерализиране на християнството и монархията, а вместо това настоявал за налагането на републиканска форма на управление и изкореняване на християнската вяра, ако трябва и насилствено. Според него тя била в противоречие с волята на „истинския господар, истинската сила.“

По данни от негови писма по това време ордена наброявал 2500 души. През 1783-та кралят на Прусия Фридрих Велики изпратил писмо на херцога на Хесе, в което го предупреждавал да изкорени илюминатите. Според крал Фридрих „минервалите в Берлин, известни още като илюминати заплашват властта и установения ред“, а също „те подготвят съвсем мирно, тихо и коварно вземане на властта след, което ще хвърлят света в хаоса и ужаса на побърканите си вярвания.“

По ирония на съдбата, тайните на ордена били разкрити при инцидент. През 1787 г., само две години преди Френската революция, илюминатски вестоносец от Франция за Бавария, бил убит от мълния. Френските граничари намерили трупа му, а с него и всичките му документи. В част от писмата се говорело за революция във Франция, избиването на всички владетели в Европа, както и различни заповеди към финансови служители в банки и кредитни къщи, които трябвало да отпуснат пари за „делото“ и подкопаване на реда. Естествено илюминатите използвали шифър в писмата си, но по неясни причини този път вестоносеца носел със себе си малка книжка чрез, която можело да се дешифрират писмата.

Крал Луи XVІ не се впечатлил от съдържанието на тези писма и решил, че това са група разглезени млади аристократи и буржоа, които се вживяват. Все пак от куртоазия той изпратил писмата на баварския владетел Карл-Теодор. Баварското правителство веднага забранило илюминатския орден, арестувало мнозина от членовете му, а други предало за саморазправа на Църквата.

Принц-електора на Бавария, Карл-Теодор
Принц-електора на Бавария, Карл-Теодор

Малцината илюминати, които се спасили от погрома на властите трябвало да се крият и да бягат при по-дребни владетели като тези на Сакс-Готта, които били по-благосклонни към „великият план“. Неотдавна бяха открити писма от Адам Вайсхаупт до някои от членовете на първото американско правителство. В тези писма Вайсхаупт нарича САЩ „държава за пример“, както и „обетована земя, където чедата на Минерва и Хеката (Хеката е древногръцка и анатолийска богиня на магията и мрака, а Минерва е римския еквивалент на Атина) ще могат да пуснат корени и оттам да спасят човечеството.“

Днес никой не отрича, че голяма част от илюминатите бягат в САЩ и по-точно района „Ню Инглънд“, където се намират Върмонт, Масачузец, Мейн, Кънектикът и Роуд Айлънд. Дали те са повлияли на американската политика и общество? Възможно е, още повече, че Вайсхаупт сам казва „нашето влияние няма да се усети веднага, нашата мисия ще бъде изпълнена едва след 200 години.“ Още повече, че САЩ винаги са били образец и модел на либералната демокрация, човешките права и крайно капиталистическата икономика – все неща, за които Вайсхаупт е радувал. Тепърва историците ще разкриват много факти за този забулен в загадки орден.

Ако тази статия Ви е била интересна, помогнете ни да я разпространим като я споделитеloading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'