8 чудновати селища с изключително редки гени, където генетичните…

Повечето от нас са родени без генетични деформации и се считат за „нормални“. Разбира се всички знаем, че има хора с генетични деформации и различни проблеми, които ги правят „различни“. Това е списък на 10 населени места, в които „различните“ не са различни.

1.Арарас – бразилското село, което не може да изтърпи на слънце

araras

Повечето от нас характеризират бразилците като слънчеви хора и купонджии. Но в едно отдалечено бразилско селище, голяма част от населението страда от състояние, при което ако кожата бъде „погалена“ от слънчевите лъчи, тя започва да се разпада.

От всеки 40 души един от селото развива заболяването известно като xeroderma pigmentosum (за сравнение в САЩ броя е 1 на 1 милион души, а в Европа 1 на 1 250 000). Към момента 20 от 800-те жители на Арарас имат това заболяване, което е най-големият и невероятен процент на цялата планета.

Според експерти почти всички от предците на днешните граждани на Арарас са притежавали този дефектен ген, който се предал на поколенията. Особено видими станали нещата след няколко поколения, когато жителите на селото се смесили още повече.

Най-лошото е, че Арарас е земеделска общност. С такъв процент от хората, които не могат да се показват на слънчева светлина заради тумори, ракови заболявания и разпадаща се кожа, цялото село и стопанството му страда.

loading…

2. Калачи и Красногорск – казахстанските села, в които всеки припада

kalachi

През 2013-та година близо една четвърт от жителите на казахстанските села Калачи и Красногорск започнали да заспиват по улиците. В тези малки и прашни селища в покрайнините на казахската степ, много от жителите изпадат в безсъзнание по няколко пъти на ден.

Те припадат и губят съзнание по средата на деня, у дома, на работа, на улицата или където и да са, а по-късно се будят с главоболие, загуба на спомени, умора и цялостна слабост – все признаците на махмурлука, но без удоволствието от прекаляването с напитките предната нощ. Още по-интересното е, че са засегнати всякакви групи – от възрастни хора до деца и дори кучета и котки. Някои деца твърдят, че сънуват кошмари с крилати коне, змии и червеи, които ядат ръцете им.

Близо две години докторите и учените нямали никаква идея как се е появил този феномен. Някои смятали, че вината се крие във евтината водка и домашният „самогон“, които са характерни за тези села с население от предимно славянски произход. Според един сомнолог, селяните изпитвали масова психоза.

През 2015-та учените открили, че всичко това се дължи на високите нива на въглероден окис и въглеводороди във въздуха. Близо до селата имало някогашни съветски уранови мини поради, което нивото на кислород във въздуха било по-малко.

3.Вевелсфлет – селото на раково болните

8-Wewelsfleth

Малкото германско селце Вевелсфлет е дом на 1500 души. То не се различава особено от хиляди други селца в Германия и Австрия, освен по едно необичайно нещо – в почти всяко домакинство има поне един болен от рак. Жителите на Вевелсфлет са с 50 % по-голяма вероятност от развиване на раково заболяване от всеки друг човек по света.

Някои от жителите му винят намиращите се недалеч 3 ядрени централи. Неотдавна Любекският университет проведе проучване, което показва, че нито ядрените централи, нито пръскането с пестициди в земеделието или пък токсичните материали от пристанището са отговорни за трагедията на Вевелсфлет.

Все още никой не може да разбере защо това се случва, но е ясно, че щом 142-ма души са болни от рак в село със 1500 души население, нещата не са нормални.

4.Янгци – селото на джуджетата

Янгци е селце в китайската провинция Сечуан, което има необичаен прякор „Селото на джуджетата“. През последния век Янгци е имало необичайно голям брой на жители със спряло физическо развитие. В момента 36 от 80-те му жители са по-ниски от 120 см. Първите слухове за този феномен датират от 1911, а през 1947-ма английски учен съобщава за стотици джуджета в отдалечената долина Янгци.

По принцип шанса човек да има спрял растеж е едва 1 на 20 000, което прави броя на ниските хора в Янгци статистически невъзможен. Никой не може да каже защо това е така със сигурност, но има няколко теории за селото.

Според едни това е така заради високата концентрация на меркурий в почвата, което обаче не е доказано. Други пък твърдят, че е лошият фънг шуй на зли духове, които не са погребали предците си както трябва.

Местна легенда твърди, че някога преди много векове един човек на име Ван намерил черна костенурка със странни крака. Всички му казали да я пусне на свобода, но той я сварил и изял, а боговете проклели селото навеки.

5. Икария – острова на безсмъртието

За Икария прочетете в тази наша статия – 5 „сини зони“, където хората доживяват до 100 и нямат здравословни проблеми

6.Великая Копаня – „Земята на близнаците“

4-twins_000066822911_Small

В Западна Украйна има едно село, което е заслужило прякора „Земята на близнаците“, защото при население от 4000 души има 62 двойки близнаци. Този феномен не е скорошен. Документирано е, че това се случва поне 3 поколения назад.

Никой не знае защо това се случва, но е факт, че не само хората са афектирани. Местните крави също раждат голям процент телета близнаци. Възрастните хора говорят, че местния кладенец дава „силата на близнаците“.

Има една история за жена, която живеела чак в Москва и била бездетна. Когато дошла в Великая Копаня и пила от кладенеца родила близнаци.

Градчето е станало известно и много млади мъже от други части на Украйна, Русия, Беларус и Полша идват тук за да си намерят красива булка, която да им роди близнаци.

7.Салинас – селото на „закъснелите пениси“

Когато повечето бебета се раждат, лекарите със сигурност могат да определят кое е момче и кое момиче. Не такъв е случая в малкото и отдалечено доминиканско селце Салинас, където някои момчета не развиват мъжко достойнство чак до пубертета, а семействата им дълго време ги мислят за момичета.

Това е рядко генетическо заболяване, което се дължи на липсващи ензими. Свързано е с нивото на тестостерон, което става достатъчно високо за формирането на пениси и удебеляване на гласовете чак при пубертета.

В Салинас наричат тези хора „гуеведокес“ т.е. „пениси на 12“. Това се случва при 1 на 90 момчета.

Този феномен е открит едва през 70-те и учените го наричат „псевдохермафродитизъм“.

8.Антиоквия – селото, в което възрастните се грижат за децата си болни от Алцхаймер

В по-голямата част от света синовете и дъщерите се грижат за родителите си, когато за съжаление мозъците им почнат да регресират заради болести като Алцхаймер. В едно планинско селце в Колумбия е обратното.

В Антиоквия има 5000 души в ранния стадий на Алцхаймер, което прави градчето мястото, където има най-много хора страдащи от тежкото заболяване. Това се дължи на многовековното кръвосмешение в селото, което резултирало в масовото предаване на дефектни гени, които предизвикват това, което е известно като мутацията „paisa“. Тази мутация е кръстена на жителите на областта, които се наричат „паисас“

В резултат на  всичко това, в Антиоквия можете да видите стотици родители на по 60,70 и 80, които се грижат за децата си на 15,20,30 болни от Алцхаймер.

Учените изследват внимателно селото, като се надяват, че ще могат да помогнат на местните, а също така и да научат повече за тази коварна болест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'