6,5 милиона души умират от замърсения въздух годишно

Всяка година около 6,5 милиона смъртни случая по света са свързани със замърсения въздух.

През следващите няколко десетилетия броят им може да се увеличи, ако секторът на енергетиката не положи усилия за ограничаване на замърсяващите въздуха емисии, предупреди Международната агенция по енергетика със седалище в Париж, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

В първия й доклад по този въпрос се казва, че замърсяването на въздуха е четвъртата причина за смъртност след високото кръвно налягане, лошия хранителен режим и тютюнопушенето.

Ако не се направят промени в начина, по който светът произвежда и използва енергия, опустошителният ефект от замърсяването на въздуха върху здравето ще продължи да нараства, се отбелязва в доклада.

Замърсяването на въздуха на открито се дължи на електроцентрали, фабрики и автомобили, докато замърсяването на въздуха в домовете – на печки най-вече в развиващите се страни.

Около 3 милиона преждевременни смъртни случая годишно са свързани със замърсяване на въздуха на открито, а други около 3,5 милиона – с поглъщане на дим от печки в домовете, се пояснява в доклада.

loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'