62-ма души контролират 50 % от световното богатство

Преди няколко месеца Oxfam International изнесоха доклад на международния икономически форум в Давос. В него се разкриват потресаващи факти, които съвсем тенденциозно не бяха отразени от световните медии (не всички, разбира се). Според доклада хората, които контролират близо 50 % от световното богатство, са били 388 през 2010-та и едва 62-ма към началото на 2016-та. Освен това само през последните 5 години делът на световното богатство, контролирано от близо 50 % от човечеството, е паднал с цели 40 процента!

Въпреки това продължават манипулациите и лъжите, че „има прогрес в борбата с бедността“ и също „от 90-те светът е станал едно по-богато място“.

Извъртане на фактите като оправдание

Продължава лъжата, че „бедните живеят по-добре от преди“, при положение, че бедните са загубили 50 % от това, което са имали преди 5 години. Тази жестока лъжа не само е аморална, но и опасна, защото прикрива истината и създава лъжлива представа за глобализацията като нещо позитивно, когато фактите говорят, че по този начин нещата са с по-скоро негативни импликации. Все повече се сриват митовете на пазарната теория и тесногръд догматизъм. Всекидневно се доказва, че пазара не поправя обществените недъзи, а ги засилва. Налаганата теория, че богатството се стича отгоре надолу не е вярна, тъй като реално стотици милиарди отиват отдолу (от бедните и средната класа) нагоре към богатите.

Факт – бедните са загубили половината от това, което са имали, средната класа е все по-застрашен вид, докато най-богатите са милтиплицирали богатството си в пъти повече.

Доказателствения материал показва, че основните опорни на пазарния фундаментализъм и неолиберализма са чисто и просто пропаганда, чиято цел е да приспи масата хора, които живеят, работят и се трудят за нечие чуждо щастие.

Пропагандната машина призовава за повече „сдържане“, „остеритет“, „по-малко социална държава“, „повече трудова мобилност“ и това се представя като безалтернативно. Превръщането на милиони човешки животи в жив ад се представия като „повече свобода и богатство за всички“.

Статистическите обвивки на животопоглъщащата реалност

Днес МВФ и Световната банка се опитват да докажат чрез статистики, че бедността по планетата е намаляла, докато медии като Ню Йорк таймс и Гардиън се надпреварват да доказват на тези, чийто живот, социална сигурност и състоятелност са ограничени, че тези статистики са верни. По този начин най-видимите факти се маскират, а стъкмистиката позволява на либералната пазарно-фундаменталистка машина да продължи похода си за тотално господство на най-богатите над всички други.

Действително ползите, които бедните и средната класа са извлекли от крайните пазарни принципи и неолиберализма се равняват буквално на една чаша кафе върху доходите им, но и това си има цена – бюджетен остеритет, милиони безработни, по-ниски пенсии, орязване на най-основните човешки придобивки, за които хората са се борили в продължение на векове, и все в тоя дух. И тази „придобивка“ се представя като върховен прогрес, невъзможен без неолибералните политики. Лъжите, стъкмистиката и двойните стандарти са се загнездили толкова дълбоко, че мнозина днес нямат връзка с реалния свят, който въобще не е розов. Цялата система от лъжи се самозахранва и заблуждава всички ни, докато през това време някъде по света се води поредната война за „защита на демокрацията“.

Изглежда на никой не му прави впечатление, че зад статистиките, които показват намаляване на бедността се крие един простичък процес – урбанизацията. Процес, при който стотици хиляди бягат от провинцията, където са имали поне семейни домове, чист въздух и нормална вода, към големите градове, които все повече се превръщат в мръсни, замърсени гета на разбитите надежди и битовата престъпност. Нечовешко и абсурдно е да се говори, че бедност няма, че светът е по-богат само, защото за пет години доходите на някои части от бедното население в Европа и САЩ са се вдигнали с малко повече от един долар(да не говорим за Третия свят).

Източник: globalresearch.ca

Превод и адаптация: Български Журналъ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'