5 „сини“ зони, където хората доживяват до 100 и нямат здравословни проблеми
Понятието „синя зона“ се използва от учените за културни и географски области, където се наблюдава по-висока продължителност на живота и по-малко здравословни проблеми.
Концепцията е разработена от учените Джиани Пес и Мишел Путен, които правят изследвания в Италия и най-вече Сардиния.

След дългогодишни изследвания двамата започнали да отбелязват със синьо на картата районите и селищата, където има най-голяма концентрация на столетници, както и най-малко страдащи от болести характерни за възрастните хора.

Тяхното дело се продължава от Дан Бютнер, който пътува по цял свят и участва в проекта „Blue Zone Vitality Project“ на Обединената здравна организация. Учените, които работят по този проект наблюдават няколко категории, които могат да се свържат с дълголетието – хабитат, социални връзки, общност, психология, диета, ежедневен живот, природна среда, културна среда и тнт.

Кои са петте „сини зони“ на планетата?

1. Остров Сардиния и по-точно провинциите Нуоро и Оглиестре. Екип от учени откриват няколко планински селца, в които има голямо струпване на столетници.

95 годишен мъж от Сардиния
95 годишен мъж от Сардиния

2.Окинава, Япония – дългогодишни наблюдения показват, че жителите на Окинава са сред най-дълголетните хора на планетата.

83 годишният жител на Окинава Андо Ямашира, който работи и спортува
83 годишният г-н Ямашира от Окинава все още работи, спортува, ходи за риба и плува

3.Лома Линда, Калифорния – Американския демографски институт стига до заключението, че адвентистите, които живеят в Лома Линда са сред групите с най-висока продължителност на живота на Северноамериканския континент.

loma-linda-inn

4.Полуостров Никоя, Коста Рика – През 2009-та е организирана експедиция на полуострова и населението е внимателно наблюдавано, описано и разпитвано. Изводите са, че хората живеещи в Никоя страдат от много малко или почти никакви заболявания.

150220145521-spc-vital-signs-art-of-aging-c-00004225-exlarge-169
Столетница от Коста Рика

5.Икария, Гърция – изследване от 2009 показва, че всеки трети жител на остров Икария достига до 90 годишна възраст. Освен това „икарийците имат 20 % по-малко случаи на заболяване от рак, 50 % по-малко случаи на сърдечно съдови заболявания и нито един регистриран случай на деменция“.

76 годишният Янис Карималис обича вино и анасонови напитки
76 годишният Янис Карималис обича вино и анасонови напитки
images
Икария

 

Според Бютнер причините за дългия живот на тези хора са следните:

1.Умерена физическа дейност всеки ден

2.Имат цел в живота и не се притесняват „какъв е смисъла“

3.Трудно се ядосват и нервират

4.Умерен прием на калории

5.Диета базирана на растения, зехтин и риба

6.Умерена употреба на алкохол, предимно вино

7.Характерно и за петте места е, че жителите им са религиозни хора, които държат на духовното

8.Семейният живот е непокътнат на фона на изчезването на семейството и семейните ценности в Европа и останалия свят. Семейните връзки са здрави, родовете огромни и щастливи.

9.Социална активност – жителите на тези места са с висока степен на социална активност. Независимо дали сте в Икария, Окинава или някое сардинско село ще видите, че повечето време съседите, роднините, приятелите и въобще съгражданите прекарват заедно. Проблемите от значение за цялото общество се решават от всички, а празниците и традициите са задължение, което сплотява жителите на „сините зони“.

Ако тази статия Ви е харесала, помогнете ни да я разпространим като я споделите и харесатеOne thought on “5 „сини“ зони, където хората доживяват до 100 и нямат здравословни проблеми

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'