4 мита за Руско-турската война

1-ви мит – Русия се води изключително от свои имперски интереси и за това започва руско-турската война с цел завоевания.
Русия всъщност не желае тази война – основната причина е незавършената военна реформа в армията й (тази незавършеност силно си проличава в хода на военните действия, както всички знаем). В Москва съществуват две крила – това на славянофилите и това на по-консервативно настроените. Вторите разсъждвайки по-трезво и прагматично застават зад позицията, че война не трябва да се води, имайки предвид споменатата армейска реформа и правилно отчитат, че тази война няма да е бърза и лека, а напротив ще бъде изключително тежка за държавата (така и става впоследствие). Славянофилите от своя страна настояват на всяка цена за тази война, изхождайки от факта, че османските зверства над българския народ трябва веднъж и завинаги да бъдат приключени. Ако Русия се интересуваше изключително от своите интереси, тя изобщо нямаше да започне тази война, заради нейната очевидно твърде голяма тежест. Но трябва да се подчертае и ролята на Бисмарк, който много успешно успява да насъска двете страни, което довежда до провал на Цариградска конференция (целта на Германия е Русия и Осм. империя взаимно да се отслабят, както и се случва в крайна сметка)
2-ти мит – Русия не желае силна българска държава и всъщност е отговорна за разпокъсването на България.
Преди войната най-големият страх на Русия е повторение на кримския сценарий, тоест всички европейски държави да влязат във войната на страната на османците. Основната страна, която трябва да бъде неутрализирана е Австро-Унгария, която също има големи интереси към Балканите. За тази цел се провежда Будапещенска тайна конвенция и Райхщатски споразумения, по силата на които австрийците се задължават да не се месят във войната, но цената на това е да не бъде създавана голяма славянска държава на Балканите. По време на преговорите в Сан Стефано, граф Игнатиев много добре знае, че България при всички положения ще бъде разкъсана и успява да я вкара в едни доста широки граници (все пак като започне рязането да може и да остане нещо). Това до голяма степен прилича на тъй наречената ешелонирана дипломация – първоначално да се поставят големи искания, които да могат впоследствие да бъдат намаляни в замяна на компримиси. И действително на Берлинския конгрес англо-турските искания стигат дотам, че да се иска откъсване на София, Варна, Шумен и Силистра, които Русия успява да запази не без помощта и на Бисмарк, който все пак не желае, нито османците, нито руснаците да се засилват твърде много.
3-ти мит Русия не освобождава, а всъщност окупира България за цели 9 месеца
Действително в документите е записана думата “окупация”, но присъствието на руснаците, все пак е нужно за изграждане на държавните институции. По това време българи с широк държавнически опит не съществуват. Доказателство за това е и фактът, че на Търновското Учредително събрание доста от делегатите са дошли с козите и овцете си… Друго доказателство за това, е че при изработването на Търновската конституция делегатите подкрепят идеите на Славейков, който използва доста странни изказвания по време дебатите (напр. “не са ни нужни такива скакалци като юристите, които са налазили цяла Европа, а сега искат да налазят и нас) и отхвърлят много по-уместните предложения на високо образования К. Стоилов, които включват и създаване на двукамарен парламент. Като се има предвид и разгорещяването на дебатите, което едва не стига до бой и се разменят голямо количество псувни, можем да си представим какво би се случило, ако бяха ни оставили сами да се оправяме… Освен това би било крайно глупаво руските войски да се изтеглят на 4 март от освободена България и да се очаква осм. армия да стои и да гледа огромни незащитени територии…
4-ти мит  Истинският национален празник трябва да бъде 22 септември, защото тогава България става независима
Действително след 1878 г. България е княжество, което се води васално на Осм. империя. Но въпросните васални задължения като например плащане на годишен данък и тн са широко неглижирани. Възможно ли е една васална държава да удвои територията си, откъсвайки част от своя сюзерен без неговото съгласие? Де факто през 1908 г. просто се потвърждава незавимостта, с която България вече разполага. Ако трябва да бъдем реалисти България в периода 1878-1908 г. е много по-независима държава от България в периода след 1989 г.

Тази статия е написана от нашият читател Иван Иванов, юрист

5 thoughts on “4 мита за Руско-турската война

 • 17.07.2016 at 14:44
  Permalink

  Като чета статията и коментарите явно си давам сметка, че вече е все по трудно да се отсее историческата истина. Изхождайки от мъдрата максима, че когато се пропагандират с еднаква ожесточеност две крайни твърдения, истината най вероятно да е някъде по средата. Напоследък, покрай евро и НАТО интеграцията ни (което си е отново чиста проба васалщина), и поради раздухваните „Кримски проблеми“ и последвали санкции срещу Русия, заради псевдо държавата Украина, нещо много се развихри русофобщината (явно от къде инициирана) и като контрапункт – русофилщината (която си е народопсихологична). Дано не се изтрепем поради това, преди да ни ошетат „братушките“ барабар със всички разлаяли се кутрета (пишман нови членки на ЕС и НАТО които се зъбят на изток а на запад – гащите им събути раболепно отвсякъде), насъсквани от …. знаем от къде. Защото когато ловците на МЕЧКИ насъскват кучетата да влезат в бърлогата на МЕЧОКА, за да го раздразнят и изкарат навън, много добре знаят, че някои от кучетата (ако не и всичките) ще го отнесат от МЕЧОКА, но-о-о-о-о това са …. как се казваше!?!? …. Аха! Да! Допустими жертви!
  Е аз не ща моята малка и невзрачна Българийка да го отнася от който и да било настоящ, или бивш „благодетел“. За едно съм съгласен с написаното от господина юриста Иванов: „Ако трябва да бъдем реалисти България в периода 1878-1908 г. е много по-независима държава от България в периода след 1989 г.“

  Reply
 • 17.06.2016 at 8:36
  Permalink

  по-глупаво нещо не бях чел скоро

  Reply
 • 13.05.2016 at 17:52
  Permalink

  Авторът да отиде и да попрочете още, че много е пропуснал…. Може да започне със споразумението Шувалов -Солсбъри. По натам може да ревизира мнението си за Бисмарк, който всъщност утвърждава ролята на Германия като велика сила, но не за сметка на БГ, както някои обожават да твърдят. Има и още, но ще спра, защото ще обезсмисля статията напълно

  Reply
  • 26.05.2016 at 1:00
   Permalink

   Тоя другар юристът Иванов е попрекалил с водката! Истината е че от Кримската война до 1876 година на Русия и е забранено да води война с Турция, иначе Кримската трагедия ще прерасне в Руска трагедия и руснаците не смеят да пръднат, а действат на територията на Турция само чрез шпионаж, шантаж и агентура! За тази нейна дейност всичко отдавна е пределно изяснено. След глупавото Априлско въстание и тъпите турски кланета цяла Европа скача срещу Турската империя и Великите сили – Франция, Германия, Австроунгария и Великобритания налагат на султана Цариградската конференция, на която трябва да се изработи юридическо-политическата формулировка на Независима България! Тя обаче е финтирана от Султана с оня номер с даването на права на всички етноси и тогава изредените Велики сили се ядосват, теглят му една сочна псувня и чак тогава казват на руския император че може да нападне турците!! Те правят това защото нито една от тези държави няма аспирации към нашата територия, а целият свят знае че руснаците са единствените които искат да се докопат до Балканите! Ако го нямаше това разрешение от страна на Великите сили, руският император щеше да си стои в Петербург и да подсмърча виновно! А като и разрешават да води войната , Русия изобщо не чака, щото утре може вратата да хлопне! И затова Русия се хвърля неподготвена във войната което довежда до огромни безсмислени жертви, добре че турците са още по-големи ахмаци и правят всичко възможно да загубят почти загубената от руснаците война. Отгоре на всичкото Турция е фалирала и няма пари за заплати на войската и накрая капитулира! В договора от Сан Стефано не става ясно че ще има държава България, но на целият свят е ясно, че такава държава ще има тъй като това е волята на Великите сили, а не на Русия и Турция! Берлинският конгрес е договорен много преди края на войната и нито Русия, нито Турция могат да го откажат щото ще ядат дървото и там в Берлин вече се конституира държавата България, макар и разпокъсана! За съжаление на Русия, която води реалната война не и трябва нито Рила, нито Пирин, нито Македония, нито Солун, нито Бяло море, нито Родопите, нито Странджа затова и те не ги завладяват нито дават оръжие и позволение на българите да го направят, защото на Русия и трябват проливите -Босфора и Дарданелите и ако не бяха Великите сили те щеше да ги нападнат! За това и Турция запазва тези територии и ние ще трябва да водим войни за да ги спечелим, но пък тогава Русия прави всичко възможно да не се случи!!

   Reply
   • 26.05.2016 at 11:41
    Permalink

    Много точен коментар!

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'