10 факта за хигиената и здравето през Средновековието
В днешно време приемаме твърде много неща свързани с хигиената и здравето за даденост. Кога за последно благодарихте на зъболекаря си, че не търси червеи по зъбите ви? Или, че можете да ползвате ВЪТРЕШНА баня? Имате сериозен повод да се радвате, че не живеете в Западна Европа през Средните векове, защото:

1.  Бръснарите са били зъболекари и доктори по съвместимост

Medieval_dentistry
В Европа през Средните векове, бръснарят щеше да е също така и ваш лекар и зъболекар. Бръснарите вадели зъби и правели кръвопускане дори, когато не е нужно. Тъй като не е имало обезболяващи, а концепциите за медицината са били доста по-груби, това със сигурност не е било приятно и спокойно изживяване. „Бръснари хирурзи“ били използвани и по време на война. Както можете да се досетите степента на смъртност при ранените войници била много голяма. Най-често вследствие на кръвозагуба или инфекции. Лошото било, че бръснарите третирали всичко с кръвопускане, рязане на крайници и пиявици.

2. Спални гърнета

1024px-Edo_period_chamber_pot_2

Държали се под леглото и се използвали за уриниране и изхождане вечерно време. Все пак са по-добра опция от това човек да напусне замъка си и да бъде изяден от вълци, нали? Според археолозите за пръв път това чудо на човешкия гений намира приложение в древна Елада през 6ти век пр.Хр.
3. Хирургическите инструменти не се дезинфекцирали

tumblr_lqjj36ESjO1qggdq1-1

След операция лекарите не дезифнекцирали инструментите си, а понякога дори не ги миели. Твърде често лечението създавало повече проблеми, отколкото болния или ранения имал преди това. Тъй като причинет за много болести и зарази не били известни, лекари, знахари, магове, шарлатани, духовници, селски баби и др. спекулирали най-свободно с предположения, знания и прочее.

4.Дрехите се перяли в урина

16th-century-laundry-1

В редките случаи, когато някой решавал да изпере дрехите си, това ставало в урина. Ако добавим и факта, че повечето хора се къпели по няколко пъти на година, можете да си представите уникалния аромат, който се носел от предците ни. Редно е обаче, да се спомене, че в прединдустриалната епоха, когато нямало перилни препарати, урината била едно практично и ПОЛЕЗНО решение. Все пак тя съдържа амоняк, който е една от съставките в много перилни продукти. Още в ранното Средновековие хората оставяли гърнета на улиците, за да могат минувачите да пикаят в тях след, което използвали насъбралият се „материал“ за да перат дрехите си.

5. Обществените бани

Baths-600x398-1

Душовете и ваните са нещо сравнително ново за домовете на повечето хора. Едно време хората се къпели от време на време, а в редките случаи, когато го правели, ставало в обществени бани или реки. Едва ли е било приятно да се къпеш в баня с още стотина души. Освен това чак до края на XV век Римокатолическата църква считала обществените бани за място на разврат, където проститутките намират своята клиентела.
6.Кралете имали назначени на специална позиция служители, които да бършат задните им части

800px-CommodeStoolcirca1650

В Англия например кралят е имал служител, чиято единствена задача е да носи преносимата му тоалетна и да почиства след Негово Величество. Да те назначат на позицията „Личен приносител на кралските изпражнения“ е било доста престижно. Ако щете вярвайте, но това е била длъжност, която е носела облаги, власт и влияние. Приносителя на кралските изпражнения се е считал за близък на краля и е имал право да седи на трапезата му.

7. Срещу оплешивяване лекарите предписвали пилешки изпражнения

Bald-1

Смятало се, че човек може да пребори оплешивяването като разтрива главата си със смес от пилешки изпражнения. Дори през 17 в Питър Ливънс предписвал на оплешивяващите благородници да втриват изпражнения от пилета и гълъби по главата си.
8. Хората воняли толкова зле, че се налагало да носят букети от цветя със себе си

sweerts_a-1

Тъй като нивото на хигиената било толкова ниско, жителите на Европа често носели със себе си букети цветя, за да удавят миризмата на всекидневието.

9. Третирали луничките със сяра

1280px-Sulfur-sample-1

Странно, но наличието на лунички се считало за много грозно нещо, разбира се с изключение на ирландците. За да не „страдат“ от лунички, хората се мажели със сяра, защото се смятало, че тя помага, тъй като един манастирски лекар през VІІІ век написал това в трактата си. Според някои луничките дори значели, че даден човек е белязан от Дявола.

10. Популярно било измиването на лицето с урина

o-WASHING-FACE-facebook-1

По същия начин, по който хората чистели дрехите си с урина, го правели и с лицата си. Вярвало се, че жените, които мажат лицата си с урина ще станат по-красиви. Благородните дами бършели лицата си с кърпи напоени с урина, тъй като си мислели, че тя е антисептична и от нея тенът им ще стане по-хубав и светъл. Може би това ни се струва гнусно, но от друга страна поне не е вредно.
Ако тази статия Ви е харесала, помогнете ни да я разпространим като я споделите.loading…


One thought on “10 факта за хигиената и здравето през Средновековието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'