179 години от рождението на Васил Левски

Днес, 18 юли, се навършват 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Годишнината се отбелязва с редица прояви в страната.
С поднасяне на венци и цветя ще започнат събитията по случай 179 години от рождението на Васил Левски и 85 години от откриването на първия музей за Апостола на свободата – Къкринското ханче.

В 9.00 часа ще бъде отдадена почит пред паметника на Левски в Ловеч, а час по-късно – в Къкринското ханче, като ще бъде представена неговата обогатена експозиция. След това в читалището в с. Къкрина ще бъде излъчен документалният филм от откриването на музея през 1931 година.

От община Ловеч са осигурили безплатен транспорт до Къкрина. Два автобуса ще тръгнат в 9.20 часа от спирката за Троян срещу сградата на областната администрация в Ловеч. След края на програмата ще потеглят обратно за града.

В 18.00 часа, в приземния храм „Въведение Богородично“ при катедралата „Св.св. Кирил и Методий“ в Ловеч ще има заупокойна лития и концерт на квартет „Светоглас“. Това е една от първите български мъжки вокални формации, чиято цел е да представи богатството и красотата на старинното българско мъжко църковно и народно пеене.

През целия ден на площад „Екзарх Йосиф Първи“ ще гостува пътуващото читалище „Бащино огнище“-София.

С литургия от 9.00 ч. в Карлово започват проявите за 179-та годишнина от рождението на Васил Левски и за Празника на града. Цветя на гроба на Гина Кунчева ще бъдат поднесени в 10.00 часа. Литийно шествие ще тръгне от храма „Св. Николай“ до площад „20 юли“.

На площад „Васил Левски“ в 20.20 ч. ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, а от 21.00 ч. е тържественият митинг-заря.

В 10.00 ч. ще бъде издигнато знамето на общината в град Левски, след което ще се състои поклонение пред паметника на Левски. По-късно ще бъде открита изложба. Концерт ще започне в 20.00 ч. на площада.

В Плевен, където Васил Левски създава своя първи революционен комитет, в 12.00 часа ще бъдат поднесени цветя пред монумента на Апостола, издигнат близо до храма-мавзолей „Св. Георги Победоносец“.

/Dir.bg
loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'